EP hääletab ELi-Kanada vabakaubandusleppe üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada peaminister Justin Trudeau ELi lipu ees.
Kanada peaminister Justin Trudeau ELi lipu ees. Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/Scanpix

Euroopa Parlament hääletab täna vastuolulise Euroopa Liidu ja Kanada vabakaubandusleppe (CETA) üle.

Kui europarlamendi saadikud toetavad lepet, siis oodatakse, et Kanada peaminister Justin Trudeau peab homme parlamendi ees kõne. Suure tõenäosusega pälvib lepe saadikute heakskiidu, sest konservatiividel, liberaalidel ja lõhestatud sotsialistidel arvatakse olevat selleks piisavalt hääli.

EL ja Kanada allkirjastasid leppe oktoobris pärast seitse aastat kõnelusi. Lepe ähvardas viimasel hetkel nurjuda, kui väike Belgia regioon blokeeris valitsusel leppe heakskiitmise. Erimeelsused suudeti siiski lahendada.

ELi liidrid loodavad parlamendist sümboolset toetusavaldust globaalsele vabakaubandussüsteemile, millele vastuseis maailmas suureneb.

CETA-vastased esitasid parlamendile pöördumise kolme ja poole miljoni allkirjaga, milles väidetakse, et lepe on ohuks tervisele, demokraatiale ja õigusriigile.

Kui saadikud leppe heaks kiidavad, siis saab hakata CETAt osaliselt rakendama juba märtsis. Leppe vastuolulisimad punktid, nagu palju kriitikat pälvinud investoritekohtu süsteem, vajavad ELi liikmeriikidelt ratifitseerimist, mis võib võtta aastaid.

ELi sõnul saab leppest eeskuju järgmistele lepetele, kaasa arvatud Brexiti-järgse Suurbritanniaga.

CETA kõrvaldab poolte vahel 99 protsenti tollimaksudest, mida peetakse suureks võiduks Euroopa eksportijatele. Klassikalistest vabakaubanduslepetest erinevalt üritatakse CETAga ühtlustada seadusandlust ka tervishoiu ja keskkonna vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles