Duumasaadik USA-le: pada sõimab katelt (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Georgiy Zimarev/Scanpix

USA süüdistus, et Venemaa rikub keskmaa-tuumajõudude lepet (INF), ei vasta tõele, ütles Vene parlamendi alamkoja väliskomisjoni esimees täna.

«Kesk- ja lühimaarakettide lepingut ja tiibrakettide süüdistusi puutuvalt, siis antud juhul pada sõimab katelt. Nimelt Washington rikub kesk- ja lühimaarakettide lepingut, paigutades raketikilbi osi Ida-Euroopasse. Venemaa seda lepingut rikkunud ei ole ega hakkagi rikkuma,» ütles Leonid Slutski ajakirjanikele.

Tema sõnutsi, kui USA-l on etteheiteid, tuleks need esitada lepingus ettenähtud korras ja kui nad käituvad ettenähtud korras, on Venemaa valmis neid etteheiteid arutama. Venemaa on välja töötanud uut tüüpi kaugmaaraketi SSC-8 ja võtnud selle ka kasutusele, kirjutas ajaleht New York Times viidates USA valitsusallikatele.

USA hinnangul rikub uus rakett INFi, mis sõlmiti Ühendriikide ja Nõukogude Liidu vahel 1987. aastal ja milles keelatakse 500-5500 kilomeetrise tegevusraadiusega rakettide arendamine.

Washington on teinud Moskvale vastavasisulisi märkusi ka 2014. ja 2015. aastal. Venemaa on süüdistused leppe rikkumises tagasi lükanud. USA andmetel on SSC-8 täielikult välja arendatud ja sellega on varustatud kaks pataljoni. Ühes pataljonis arvatakse olevat neli kandesõidukit ja tõenäoliselt kümneid rakette.

New York Timesis lisati, et üks pataljon on paigutatud Venemaa kaguossa, kus viiakse läbi raketikatsetused. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles