Euroopa Parlament kiitis heaks ELi-Kanada vabakaubandusleppe (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CETA-vastased protestijas Euroopa Parlamendi hoone ees.
CETA-vastased protestijas Euroopa Parlamendi hoone ees. Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/Scanpix

Euroopa Parlament kiitis täna heaks vastuolulise Euroopa Liidu ja Kanada vabakaubandusleppe (CETA).

CETA poolt hääletas 408 ja vastu 254 europarlamendi saadikut, erapooletuks jäi 33 saadikut.

Homme oodatakse parlamenti kõnet pidama Kanada peaministrit Justin Trudeaud.

Parlamendi heakskiit tähendab, et CETAt saab osaliselt rakendama hakata juba märtsis. Leppe vastuolulisemad punktid, nagu palju kriitikat pälvinud investoritekohtu süsteem, vajavad ELi liikmeriikidelt ratifitseerimist, mis võib võtta aastaid.

ELi sõnul saab leppest eeskuju järgmistele lepetele, kaasa arvatud Brexiti-järgse Suurbritanniaga.

Kanada ja EL allkirjastasid leppe oktoobris pärast seitse aastat kõnelusi. Lepe ähvardas viimasel hetkel nurjuda, kui väike Belgia regioon blokeeris valitsusel leppe heakskiitmise. Erimeelsused suudeti siiski lahendada.

ELi liidrid lootsid parlamendilt sümboolset toetusavaldust globaalsele vabakaubandussüsteemile, millele vastuseis maailmas suureneb.

Urmas Paet EP täiskogu istungil: ELi ja Kanada vabakaubandusleping on oluline ka geopoliitiliselt

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet ütles täna oma sõnavõtus Euroopa Parlamendi täiskogu istungil Strasbourgis, et ELi-Kanada vabakaubandusleping (CETA) on lisaks majanduslikule ja kaubanduslikule kasule oluline ka geopoliitiliselt.

«Leping aitab elavdada kaubandust ja majandustegevust ning luua töökohti,» ütles Paet oma sõnavõtus. «Ühtlasi on see ELile ja Kanadale heaks võimaluseks edendada ja kaitsta meie ühiseid väärtusi.»

Paeti sõnul on tegemist ELi jaoks väga laiaulatusliku ja edumeelse lepinguga. «Kanadaga kokkuleppele jõudmisega tõestame, et taolised lepingud on igati tehtavad. See on oluline sõnum,» ütles ta.

Paet rõhutas, et ELi ja Kanada vabakaubandusleping on oluline ka geopoliitilisest aspektist. «Strateegiliste partnerite ja liitlastena peavad EL ja Kanada omavahelisi suhteid tugevdama, eriti arvestades praegust kiiresti muutuvat ja ebastabiilset rahvusvahelist keskkonda. CETA on hea näide, kuidas hea tahtmise juures on kõik võimalik.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles