KOHALIK VAADE. Ungari valitsus on võtnud MTÜd sihikule

Viktória Serdült, Budapest
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikeühenduste aktivistid 5. veebruaril Ungari pealinnas Budapestis parlamendi ees protestimas.
Kodanikeühenduste aktivistid 5. veebruaril Ungari pealinnas Budapestis parlamendi ees protestimas. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Ungari mittetulundusorganistatsioonid kardavad pitsitamist, sest uue seaduseelnõu järgi peaksid nad hakkama välisrahastust deklareerima. Riigi valitsuse sõnul võimaldab see suuremat läbipaistvust, kuid osa eksperte tõmbab paralleele Venemaal toimuvaga.

Ungari MTÜdel pole niigi olnud kerge põli. Näiteks tungisid uurijad kahe ja poole aasta eest kahe Norrast toetust saava MTÜ kontorisse, tegid dokumentidest koopiad ja võtsid kaasa sülearvutid. Veidi varem oli valitsus süüdistanud samu MTÜsid selles, et nood toetavad salaja poliitilisi opositsioonirühmitusi, ning käskinud ühenduste suhtes uurimise algatada.

Hiljem selgus küll, et etteheidetel polnud alust, kuid Ungari poliitikud – nagu nende kolleegid paljudest teistest riikidest – tavatsevad siiski kodanikuühendustel tähelepanelikult silma peal hoida. Põhjendused on tavaliselt ühed ja samad: välismaist rahastust saavad grupid ei peaks oma nina poliitikasse toppima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles