Texase osariik asus Trumpi reisikeeldu toetama (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

USA Texase osariik asus kolmapäeval toetama president Donald Trumpi määrust kehtestada reisikeeld seitsmele peamiselt moslemitest koosneva elanikkonnaga riikidele.

Texase peaprokurör Ken Paxton esitas kohtule vastavasisulise pöördumise.

Paxton kirjutas, et igal osariigil lasub vastutus oma kodanike tervise ja heaolu eest, kuid osariigid peavad saama loota ka föderaalvõimudele, kelle ülesandeks on tuvastada, kas saabujad pole ohuks sisejulgeolekule.

Trump peatas nädal pärast ametisseastumist põgenike ümberasustamise programmi vähemalt 120 päevaks ning keelas riikipääsu reisijatele Iraanist, Iraagist, Liibüast, Somaaliast, Sudaanist, Süüriast ja Jeemenist 90 päevaks. Süüria põgenike suhtes rakendus keeld viivitamatult.

USA föderaalkohtunik James Robart peatas seejärel Trumpi sissesõidukeelu kehtimise, kutsudes välja presidendi karmi kriitika nii kohtuniku enda kui ka tema otsuse aadressil. Justiitsministeerium kaebas föderaalkohtuniku otsuse edasi.

Apellatsioonikohus otsustas eelmisel neljapäeval ühehäälselt jätta jõusse reisikeelu peatamisotsuse. Seda toetas ka suur hulk osariike, sealhulgas New York ja California.

Trump väljendas reedel veendumust, et tema administratsioon võidab kohtuvaidluse vastuolulise immigratsiooniseaduse üle, lubades samas liikuda kiirelt edasi täiendavate julgeolekuabinõude rakendamisega.

President teatas ühtlasi, et kaalub õiguslike takistuste ületamiseks uut määrust.

Trumpi sõnul on hoolimata kahest hiljutisest kaotusest föderaalkohtus seadus tema poolt ning julgeolekumured võivad dikteerida kiiremat vastust.

«On kahetsusväärne, et vastavalt seadusele võtab see aega, kuid me võidame selle võitluse. Meil on samuti palju valikuid, sealhulgas täiesti uue määruse esitamine,» lausus ta, lisades, et enne uut nädalat ta midagi ette ei võta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles