Lõuna-Korea kohus võttis Samsungi aseesimehe vahi alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Electronicsi asepresident Lee Jae-yong (vasakul).
Samsung Electronicsi asepresident Lee Jae-yong (vasakul). Foto: Jung Yeon-je/AP

Lõuna-Korea elektroonikahiiu Samsung aseesimees Lee Jae-yong võeti reedel vahi alla seoses korruptsioonijuurdluse ja altkäemaksuskandaaliga, mis tõi kaasa president Park Geun-hye tagandamise.

Kohtu esindaja ütles teates, et Lee vahi alla võtmine oli vajalik seoses värskete kuriteosüüdistuste ja uue tõendusmaterjali ilmnemisega.

Samsung Groupi praeguse esimehe Lee Kun-hee poega Lee Jae-yongi, keda peetakse Samsungi tulevaseks esimeheks, kuulati juba jaanuaris altkäemaksusüüdistuse alusel kahtlusalusena üle seoses naissoost riigipead ümbritseva skandaaliga.

Prokuratuur süüdistab 64-aastast presidenti ja tema usaldusalust Choi Soon-sili Lõuna-Korea juhtivfirmadelt enam kui 60 miljoni dollari väljapressimises vabaühendustele. Saadud summasid kasutas Choi väidetavalt isikliku kasu saamiseks. Lisaks olevat ta osalenud ka poliitilises otsustusprotsessis, kuigi tal puudub valitsuses ametlik roll.

Lõuna-Korea esimese naispresidendi ametikohused on peatatud ning riigipea kohuseid täidab peaminister Hwang Kyo-ahn.

Samsung oli suurim vabaühenduste doonor, kandes Choile üle miljoneid eurosid. Samsungi sõnul pressiti neilt raha välja, kuid nad ei tahtnud vastu saada midagi, seega ei saa kutsuda tehtud ülekandeid altkäemaksuks.

Võimud on võtnud uurimise alla Samsung Groupi ja Lõuna-Korea Riikliku Pensioniteenistuse (NPS).

Uudisteagentuuri Yonhap andmeil üritavad prokurörid välja selgitada, kas presidendi kantselei sekkus NPSi hääletusse, millega kiideti üle-eelmisel aastal heaks kahe Samsungi ettevõtte liitumine.

Samsung võitis aktsionäride napi enamuse heakskiidu ühendada Samsungi C&T ja Cheil Industries. Oponentide hinnangul olid ühinemise tingimused Samsungi asutajaperekondadele liiga helded ja kahjustasid väikeosanike huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles