Burundi valitsus boikotib rahukõneluste jätkamist opositsiooniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult Burundi asepresident Gaston Sindimwo, rahvusassamblee spiiker Pascal Nyabenda ja president Pierre Nkurunziza võtavad osa mõrvatud vee- ja keskkonnaministri Emmanuel Niyonkuru matustest pealinnas Bujumburas 10. jaanuaril. Niyonkuru on 2015. aasta aprilli järel puhkenud vägivalla kõige nimekam ohver.
Vasakult Burundi asepresident Gaston Sindimwo, rahvusassamblee spiiker Pascal Nyabenda ja president Pierre Nkurunziza võtavad osa mõrvatud vee- ja keskkonnaministri Emmanuel Niyonkuru matustest pealinnas Bujumburas 10. jaanuaril. Niyonkuru on 2015. aasta aprilli järel puhkenud vägivalla kõige nimekam ohver. Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

Burundi valitsus teatas, et ei kavatse võtta osa viimasest katsest taaskäivitada rahukõnelused opositsiooniga naaberriigis Tansaanias, purustades lootused leida läbirääkimiste teel lahendus Ida-Aafrika riigi vägivaldsele poliitkriisile.     

Valitsus ei saatnud oma esindajaid Tansaania linna Arushasse, kus kõnelused pidid jätkuma neljapäeval. Valitsuse pressiesindaja Philippe Nzobonariba ütles kolmapäeva õhtul tehtud avalduses, et nemad ei saa läbirääkimisi pidada "inimestega, keda meie kohtuvõimud taga otsivad".

Tema sõnul on opositsiooni delegatsiooni esindajate seas neid, keda kodumaal väidetavate riigivastaste kuritegude eest taga otsitakse.

Burundi on elanud pidevas vägivallalaines alates 2015. aasta aprillist, kui president Pierre Nkurunziza otsustas, et kandideerib ka kolmandaks ametiajaks, mis ei olnud seadusega lubatud. Nkurunziza võitiski valimised, vaatamata vastuoludele kandideerimisega seoses.

Burundi valitsus vastustab ka ÜRO erinõuniku Jamal Benomari osalemist Arusha kõnelustel.

ÜRO peasekretäri asepressiesindaja Farhan Haq ütles neljapäeval ajakirjanikele, et maailmaorganisatsioon peab kahetsusväärseks konsultatsioonidelt eemale jäämise üle. "Üro jätkab protsessi toetamist."

Osa eksiilis elavaid opositsioonipoliitikuid liitev ühendus CNARED teatas, et on valmis kõneluste jätkamiseks.

Burundis on viimase ligi kahe aasta jooksul olnud rida vägivaldseid massimeeleavaldusi, samuti on inimesi jäänud teadmata kadunuks ning aset on leidnud rida palgamõrvasid. Naaberriikidesse, peamiselt Tansaaniasse, on põgenenud üle 380 000 burundilase.

Tapetud on sadu inimesi ning asutatud on vähemalt üks Nkurunziza-vastane relvarühmitus.

Burundi valitsus on seisnud vastu rahvusvahelistele püüdlustele saata pingete leevendamiseks riiki rahuvalvajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles