Türgi president: oleme ajaloolise otsuse lävel (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan käivitas täna 16. aprilli referendumi kampaania, et saada toetus presidendivõimu suurendamise plaanile.

Analüütikute hinnangul ei ole täitevvõimuga presidendiameti sätestava uue põhiseaduse rahvahääletuse tulemus veel kaugeltki selge ja seetõttu rändab Erdoğan järgmise kahe kuuga Türgi risti-põiki läbi ja püüab valijaid mobiliseerida.

President alustas kampaaniat riigi idaosas Kahramanmaraşi linnas. See on piirkond, kus ta sai 2014. aasta presidendivalimistel kõige rohkem hääli.

«Oleme ajaloolise otsuse lävel,» ütles Erdoğan tuhandetele toetajatele. Tema kõne edastati televisioonis.

Oponendid kardavad, et kavandatav presidentaalne süsteem, millega kaob esmakordselt Türgi ajaloos peaministri ametikoht, teeb Türgist Erdoğani juhitava autoritaarse riigi.

Erdoğan väidab aga, et uus süsteem määratleb selgemalt täitev- ja seadusandlikku võimu, nii et igaüks saaks keskenduda oma ülesannetele.

«President juhib riiki, parlament võtab seadusi vastu ja kohtusüsteem hoiab õigusprotsessidel silma peal,» ütles ta.

Erdoğani sõnul tähendab uus süsteem lõplikult selja keeramist vanale Türgile, mida iseloomustasid lühikese eluaega koalitsioonivalitsused.

«Mu sõbrad, selle Türgiga on lõpp. Kas te olete unustanud nood poliitiliste konfliktide ja majanduskriiside luupainajalikud päevad?»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles