Jaapani valitsus kardab tuumajaamas uut plahvatust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaamas kardetakse uut plahvatust.
Fukushima tuumajaamas kardetakse uut plahvatust. Foto: SCANPIX

Jaapani valitsuse esindaja Yukio Edano hoiatas, et Fukushima tuumajaamas võib aset leida uus plahvatus.

«Kolmandas reaktoris on sarnaselt esimesega plahvatus võimalik,» kommenteeris Jaapani valitsuse kabinetiülem Edano, kinnitades, et reaktorile ja tuumajaama lähedal elavate inimeste tervisele plahvatus ohtu ei kujuta, vahendas uudisteagentuur AFP.

BBC Tokyo korrespondendi Chris Hoggi sõnul võib plahvatus 40 aasta vanuse tuumajaama kolmandas reaktoris olla märksa tõsisem, kuna erinevalt ülejäänud reaktoritest, kus kasutatakse vaid uraani, köetakse kolmandat reaktorit plutooniumi ja uraani seguga.

Ekspertide sõnul tuleb suurema katastroofi vältimiseks kütusevardaid pidevalt jahutada, kuid seni puuduvad kindlad andmed selle kohta, et need oleksid sulama hakanud.

Jaapani suursaadik USAs Ichiro Fujisaki ütles aga CNNile, et Fukushima tuumajaama esimese reaktori kütusevardad on osaliselt üles sulanud. Valitsus ega operaatorfirma pole seda kinnitanud.

Kuigi valitsus on püüdnud inimesi rahustada, tunnistas Fukushima tuumajaama omanik- ja operaatorfirma TEPCO täna, et radiatsioonitase on tuumajaama ümbruses tõusnud üle lubatud normide. Täpsemaid numbreid aga ei avalikustatud.

Praegu püütakse vähendada reaktoris tekkinud survet, millega satub õhku ka väikeses koguses radioaktiivset ainet. TEPCO kinnitusel jahutatakse kütusevardaid merevee ja boorhappe seguga ning otsitakse ka alternatiivseid võimalusi, kuidas temperatuuri alandada.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles