Iraagi väed alustasid pealetungi Lääne-Mosulile (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraagi väed alustasid pühapäeval pealetungi Mosuli läänekallast kaitsvatele džihadistidele, et viia lõpule neli kuud kestnud operatsioon linna vabastamiseks.

«Meie väed alustasid kodanike vabastamist Daeshi terrori alt,» ütles Iraagi peaminister Haider al-Abadi televisioonis edastatud lühikeses kõnes, kasutades äärmusrühmituse Islamiriik (IS) araabiakeelset lühendit Daesh.

«Me kuulutame välja operatsiooni uue faasi alguse. Me tuleme, Niineve, et vabastada Mosuli lääneosa,» lisas ta Mosulit ümbritsevale provintsile osutades.

Föderaalpolitsei ja siseministeeriumi väed alustavad pealetungi uut etappi Mosuli lennuväljast, mis asub linna lõunaservas, Tigrise jõest läänes.

Džihadistid on Mosulit kaitstes tugevat vastupanu osutanud, sest linn on nende viimane tugipunkt Iraagis ja koht, kus rühmituse liider Abu Bakr al-Baghdadi kuulutas 2014. aastal välja «kalifaadi».

Mosuli idaosa vallutamiseks kulus Iraagi kogenenuimatel vägedel, terroritõrjeteenistuse eriüksustel üle kahe kuu.

Operatsiooni alustati 17. oktoobril, pärast Ida-Mosuli vallutamist tehti paus, et asuda nüüd pealetungile linna läänekaldale, kus asub ka kitsaste tänavatega vanalinn.

Iraagi õhujõud heitsid laupäeval Islamiriigi valduses olevatesse Mosuli linnaosadesse miljoneid lendlehti, milles hoiatati tsiviilelanikke peatselt algava pealetungi eest.

Lendlehtedes antakse kodanikele nõu, kuidas valmistuda Iraagi valitsusvägede tulekuks ja kuidas neid vastu võtta. Lisaks soovitatakse islamistidel relvad maha panna.

Luurekonsultatsioonide organisatsiooni Soufan Group analüütiku Patrick Skinneri hinnangul tulevad lahingud Lääne-Mosuli pärast raskemad, võitlust on oodata iga maja pärast.

Ajaloolise linnasüdame ümbruse tänavad on kitsad, nii et paljud sõjamasinad ei mahu sealt läbi. Ka arvatakse, et etniliselt kirevama Ida-Mosuli kõrval on linna lääneosa ühtsem ja džihadistidel on seal suurem toetus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles