Suurbritannias elavad ELi kodanikud võivad Brexiti järel sattuda juriidilisse kaosesse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Daniel Leal-Olivas/PA Wire/PA Images/Scanpix

Euroopa Liit muretseb miljonite oma Suurbritannias elavate kodanike pärast, kes võivad Brexiti järel jääda lõksu juriidilisse nõiaringi, vahendab Guardian. 

Briti immigratsioonisüsteemi nõrkuste tõttu kardavad Euroopa parlamendiliikmed ja diplomaadid, et Brexitile järgneb kaos. Nende arvates puuduvad Suurbritannia kodakondsus- ja migratsiooniametil vajalikud tehnilised lahendused ja andmed, selgub meediale lekkinud dokumendist.

Eksperdid arvavad, et London ja EL lepivad peale Brexiti algatava artikkel 50 käiku laskmist kokku kuupäevas, misjärel Surbritannias elavatel välismaalastel automaatset õigust riiki elama jääda enam olema ei saa.

«Suurbritannial puudub elanikkonna register. Seetõttu saab väga keeruline olema otsustada, kes ELi ülejäänud 27 liikmesmaa kodanikest enne Brexitit seaduslikult Suurbritannias elasid,» seisab Euroopa parlamendiliikmete koostatud lekkinud dokumendis.

«Kui kõik 3,3 miljonit Suurbritannias elavat ELi kodanikku alustaksid protseduure tagamaks oma ELi alusleppest tulenevaid õigusi, koormaks see Briti valitsuse üle.»

«Mulle tuli üllatusena, et Suurbritannial pole võimekust kontrollida riiki sisenejaid ja sealt lahkujaid. Neil tuleb kiiresti töötav lahendus leida,» kommenteeris Brüsseli raportit ühest Ida-Euroopa riigist pärit diplomaat.

Endise Briti peaministri Tony Blairi valitsuse plaanid 2007. aastal käiku lasta riiklik ID-kaart ja elanikeregister nurjas avalik mure elanike andmete kaitse üle, mida eriliselt rõhutas David Davis- nüüdne Brexiti-minister.

Peale Suurbritannias läinud aasta 23. juunil aset leidnud ELi liikmesuse referendumit, on endale Briti kodakondsust taotlevate ELi kodanike hulk suurenenud 50 protsenti.

Selle jaoks tuleb neil täita ligikaudu 85-leheküljeline avaldus ja lisada sinna suur hulk dokumente- kaasa arvatud viimase viie aasta kommunaalmaksete ajalugu ja ülesmärked kõigist kordadest, mil nad riiki elama asumisest alates Suurbritanniast eemal on viibinud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles