Netanyahu: Iisrael ja USA loovad asunduste arutamiseks töörühma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli asundus okupeeritud Läänekaldal
Iisraeli asundus okupeeritud Läänekaldal Foto: HAZEM BADER/AFP/SCANPIX

Iisrael ja USA loovad ühise töörühma okupeeritud Läänekaldale ehitatud juudiasunduste arutamiseks, ütles juudiriigi peaminister Benjamin Netanyahu täna.

Netanyahu teatas iganädalase valitsuskabineti nõupidamise alguses, et jõudis kolmapäeval Washingtonis Trumpiga kokkuleppele töörühmade loomises, et tõsta Iisraeli ja USA sidemed kõigis peamistes valdkondades uuele tasemele.

Töörühmad asuvad arutama julgeolekut, luuretegevust, küberruumi, tehnoloogiat, majandust ja paljusid teisi teemasid, sõnas valitsusjuht.

«Samuti leppisime kokku meeskonna loomises valdkonnas, mida me ei ole varem käsitlenud. Pean mõistagi silmas asundusi Juuda- ja Samaariamaal,» lausus Netanyahu, kasutades Iisraeli terminit Läänekalda kohta. Läänekaldal, mille Iisrael 1967. aasta kuuepäevases sõjas okupeeris, elab sadu tuhandeid juudiasunikke.

Trump palus kolmapäeval Netanyahut end asunduste küsimuses tagasi hoida, kuni leitakse sobiv lahendus.

Netanyahu ütles kohtumise järgsel pressikonverentsil, et tema hinnangul ei ole asunduste küsimus Iisraeli ja palestiinlaste konflikti peateema. «Minu hinnangul on see küsimus, mis tuleb lahendada rahuläbirääkimiste kontekstis.»

USA eelmine president Barack Obama kritiseeris Iisraeli asundustegevust väga teravalt, mis tõi kaasa kahe riigi suhete märgatava jahenemise. USA eksvälisminister John Kerry rõhutas korduvalt, et ainus viis Iisraeli ja palestiinlaste vahel kestev rahu saavutada on leppida kokku kahe riigi lahenduses.

Trumpi võimuletulek näib olevat Iisraeli valitsusjuhile kergenduseks, sest Obama kaheksa võimuaastat panid suhted tõsiselt proovile. Uus president jagab märksa enam Iisraeli valitsuse positsiooni Iraani küsimuses, ei ole palestiinlastele oma riigi võimaldamise nõudes nii kategooriline ja vaatab läbi sõrmede Läänekalda asunduste laiendamisele.

Iisraeli peaminister on alates Trumpi ametisse vannutamisest 20. jaanuaril teatavaks teinud üle 5000 asunduskodu ehitamise Läänekaldale ning esimese täiesti uue asunduse rajamise viimase 20 aasta jooksul.

Iisraeli parlament võttis läinud nädalal vastu ka seaduse, mis legaliseerib kümned palestiinlaste maale ehitatud juudiasundused ja -kodud.

Euroopa Liit ja ÜRO on seaduse hukka mõistnud, nimetades seda rahvusvahelise õiguse rikkumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles