Renzi lahkus Itaalia võimupartei esimehe kohalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia ekspeaminister Matteo Renzi
Itaalia ekspeaminister Matteo Renzi Foto: Angelo Carconi/AP/Scanpix

Itaalia ekspeaminister Matteo Renzi pani täna maha valitseva Demokraatliku Partei (PD) esimehe ameti, et võita tulevastel valimistel värske mandaat.

Renzi ütles pühapäeval erakonnakaaslastele, et paneb ameti maha, pürgimaks uuesti esimeheks eelseisval parteikongressil, kus kinnitatakse vasaktsentristliku erakonna valimisplatvorm ja järgmine esimees. Seni pole ükski rivaal PD uueks esimeheks kandideerimisest teatanud.

Renzi teatas samas, et ei kavatse alluda erakonna vasaktiiva väljapressimisele, mis on ähvardanud lahkulöömisega, kui ekspeaminister peaks uuesti esimeheks pürgima.

«Ainus sõna, mis on koledam kui lõhe, on väljapressimine, vähemuse diktaat,» lausus Renzi Rooma hotellis PD kogunemisel.

Osa võimuparteist trotsis 4. detsembri põhiseadusreferendumi eel avalikult Renzit, kutsudes valijaid muudatusi maha hääletama. Toonane peaminister Renzi kaotaski hääletuse ja astus seejärel valitsusjuhi kohalt tagasi. Uueks peaministriks sai senine välisminister Paolo Gentiloni.

Itaalia parlamendivalimised on kavandatud 2018. aasta algusesse, ent need võivad toimuda ka varem, kui Gentiloni peaks kaotama kontrolli parlamendi vasaktsentristliku enamuse üle.

Tulevastel valimistel sihib võitu populistlik Viie Tähe Liikumine eesotsas koomik Beppe Grilloga. Partei võitis eelmisel aastal mitmes Itaalia suurlinnas, sealhulgas pealinnas Roomas, linnapeavalimised.

Viie Tähe Liikumise populaarsus on Itaalia stagneeruva majanduse tõttu tõusuteel. Paremäärmuslikud jõud, nagu immigratsioonivastane Põhjaliiga, soovivad koos Viie Tähe Liikumisega võimule tulla ja peavooluparteid kõrvale lükata.

Renzi ja teised PD liidrid kutsusid parteid muretsema Euroopas pead tõstva populismi pärast ja keskenduma teemadele, mis on valijate jaoks tähtsad, nagu kõrge tööpuudus. Vastasel juhul hakkavad nad meid pidama hullumeelseteks, kui erakonnasisene nääklemine peaks jätkuma, lausus ekspeaminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles