ERR.ee: Güli sõnul ei takista islamiusk Türgi pääsemist ELi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Abdullah Gül.
Türgi president Abdullah Gül. Foto: Raigo Pajula

Eestist täna lahkunud Türgi president Abdullah Gül väitis «Aktuaalsele kaamerale», et kurdidel on Türgis tagatud kõik inimõigused ning et islamiusk ei sega Türgil pääsemast Euroopa Liitu.

Ka kinnitas Gül täna antud intervjuus, et Türgi tunnustab Gruusia territoriaalset terviklikkust, vahendasid ERR Uudised.

Türgis on rahvakild, kelle püüdluseks on olnud iseseisvus. Eestit külastanud Iraagist pärit kurdi filmimees Amin Korki on väitnud «Välisilmale», et kõige ahistatumalt elavad kurdid just Türgis.

«Te räägite ebakorrektset juttu,» vastas Gül küsimusele kurdide kohta. «Nõudmist iseseisvusele pole, sest Türgis on väga raske arugi saada, kes on kurd, kes mitte.»

President rõhutas, et mässuline Kurdistani Tööpartei kujutab endast vaid väikest käputäit kurde.

President on väitnud, et Türgi vajab islamit oma identiteedi tugevdamiseks. Gül rõhutas, et usk on isiklik asi ja Türgi ilmalik riik ning et üks ei välista teist ja kõik see sobib väga hästi ka Euroopa Liitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles