SIPRI: maailma relvakaubandus on kõrgeimal tasemel alates külmast sõjast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-klassi kopterikandja Gamal Abdel Nasser (endine Vladivostok), mille Egiptus Prantsusmaalt ostis
Mistral-klassi kopterikandja Gamal Abdel Nasser (endine Vladivostok), mille Egiptus Prantsusmaalt ostis Foto: Reuters / Scanpix

Maailma relvakaubandus on tõusnud viimase viie aastaga kõrgeimale tasemele alates külma sõja perioodist, selgus Stockholmis baseeruva Rahvusvahelise Rahu-uuringute Instituudi (SIPRI) esmaspäeval avaldatud raportist.

Sellele trendile on kaasa aidanud nõudluse kasv Lähis-Idas ja Aasias.

Aastatel 2012-2016 moodustas Aasia ja Okeaania riikide relvaimport 43 protsenti kogu maailma relvakaubandusest. See on 7,7-protsendine tõus võrreldes aastatega 2007-2011, ütles SIPRI raportis.

"Peamise relvastuse tarnimine aastatel 2012-2016 saavutas suurima mahu viieaastaste perioodide lõikes alates külma sõja lõpust," märkis SIPRI.

Aasia ja Okeaania osakaal rahvusvahelises impordis oli veidi kõrgem (44 protsenti) aastatel 2007-2011.

Lähis-Ida ja Pärsia lahe äärsete riikide osakaal aga kasvas 17 protsendilt 29 protsendini, edestades kaugelt Euroopa (11 protsenti, langus seitse protsendipunkti), Ameerikad (8,6 protsenti, langus 2,4 protsendipunkti) ja Aafrika (8,1 protsenti, langus 1,3 protsendipunkti).

Viimase viie aasta jooksul on enamus Lähis-Ida riike pöördunud peamiselt USA ja Euroopa poole oma hoogustuvas soovis suurendada kõrgtasemel sõjalist võimekust, ütles SIPRI relvastuse ja sõjaliste kulutuste programmi töötaja Pieter Wezeman.

Madalale naftahinnale vaatamata jätkasid regiooni riigid 2016. aastal relvastuse ostmist, pidades neid võitmetähtsusega vahenditeks konfliktide ja regionaalsete pingetega tegelemisel.

SIPRI ütles, et relvastuse import ja eksport viimase viie aasta jooksul jõudis kõrgeimale tasemele alates 1950. aastast.

Saudi Araabia oli maailma suuruselt teine relvastuse importija (kasv 212 protsenti) India järel.

Suurim relvastuse eksportöör on endiselt USA, mille arvele tuleb 33 protsenti turuosast (kasv 3 protsendipunkti). Järgnevad Venemaa (23 protsenti, langus üks protsendipunkt), Hiina (6,2 protsenti, kasv 2,4 protsendipunkti), Prantsusmaa (6,0 protsenti, langus 0,9 protsendipunkti) ja Saksamaa (5,6 protsenti, langus 3,8 protsendipunkti).

Nende viie riigi osakaal on ligi 75 protsenti maailma raskerelvade ekspordist.

Prantsusmaa tõstis ekspordireitingut tänu Egiptusega sõlmitud tehingutega, mille alusel tarnitakse kopterikandjad Mistral ja sõjalennukid Rafale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles