Trumpi meeskond selgitab väljamõeldud süüdistusi Rootsi suunal (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silt Stockholmi raudteejaamas.
Silt Stockholmi raudteejaamas. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Scanpix

Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi administratsioon üritab selgitada Valge Maja peremehe vihjet väljamõeldud terrorirünnaku kohta Rootsis. Riigipea ei olevat pidanud silmas midagi konkreetset, vaid lihtsalt kuritegevuse aina tõusvat taset.

Eile kirjutas Trump Twitteris, et ta oli pidanud silmas ühte uudisjuppi, mida nägi telekanalist Fox – lisamata selle kohta detaile. Valge Maja kõneisik Sarah Huckabee Sanders täpsustas hiljem: president rääkis üldiselt aina kõrgemast kuritegevuse tasemest ja hiljutistest intsidentidest, mitte millestki konkreetsest.

«Vaadake, mis toimub Saksamaal. Vaadake, mis juhtus viimasel õhtul Rootsis,» kõneles Trump laupäeva õhtul Floridas peetud miitingul. «Rootsi. Kes seda usuks. Rootsi. Nad võtsid neid (migrante) vastu suurel hulgal. Neil on sellised mured, nagu nad poleks eales ette kujutanud.»

Stockholm reageeris kiiresti ning nõudis väljaütlemise kohta selgitusi.

Presidendi väiteid pilkavate kriitikutega liitus teiste seas endine peaminister Carl Bildt, kes küsis Twitteris: mida on Trump suitsetanud?  

Ajaleht Aftonbladet reastas vähegi suuremad sündmused, mis riigis reedel tõepoolest aset leidsid. Näiteks pani üks mees end Stockholmi kesklinnas põlema, kuulsal lauljal Owe Thornqvistil tekkisid proovis tehnilised probleemid ja Põhja-Rootsis tekitas karm ilm liiklusseisakuid.

9,5 miljonilise elanikkonnaga Rootsi on võtnud viimastel aastatel vastu ligi 200 000 migranti, mida on suhtes rahvaarvuga rohkem, kui ühelgi teisel Euroopa riigil. Niinimetatud avatud uste poliitika rakendumisest migrantide suhtes aastal 2013 pole riigis registreeritud ühtegi terrorirünnakut. Pingeid tekitas aga 22-aastase naise mõrv eelmise aasta jaanuaris; tapmises oli süüdi varjupaigataotleja. 

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles