Lõuna-Sudaan kuulutas välja näljahäda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani meees toiduabikotiga.
Lõuna-Sudaani meees toiduabikotiga. Foto: SIEGFRIED MODOLA/REUTERS/SCANPIX

Esimest korda maailmas kuue viimase aasta jooksul kuulutati välja ametlik näljahäda – toidupuudus vaevab Lõuna-Sudaani Aafrikas, kus otseses ohus on 100 000 inimest, miljonid aga nälgimise piiril.

ÜRO hinnangul on süüdi kombinatsioon kestvast kodusõjast ja majanduslikest tingimustest. Humanitaarabiorganisatsioonide andmeil puudutab kriis praegu Ühtsuse nime kandvat osariiki, kuid kui kiirelt ei reageerita, võib see levida kaugemale.

Abiagentuuride hinnangul elab Lõuna-Sudaanis 4,9 miljonit inimest, kes vajavad kiirkorras toiduabi. Seda on rohkem kui 40 protsenti riigi rahvaarvust. Sarnaseid hoiatusi on tulnud ka Somaalia, Jeemeni ja Kirde-Nigeeria kohta.

ÜRO kriteeriumid ametliku näljahäda väljakuulutamiseks on ranged. Nende järgi peavad vähemalt 20 protsenti piirkonna majapidamistest elama äärmise toidupuuduse tingimustes. Akuutse alatoitumise määr peab ületama 30 protsenti, suremus peab ületama kahte inimest päevas 10 000 inimese kohta.

Ametlik näljakuulutus ei too endaga kaasa mingeid siduvaid kohustusi, selle eesmärgiks on juhtida maailma tähelepanu probleemile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles