Venemaa tõrjub ettepanekut Krimmi rentimiseks Ukrainalt (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õhutõrjesüsteem S-400 Triumf Krimmis.
Vene õhutõrjesüsteem S-400 Triumf Krimmis. Foto: Sergey Malgavko/Sputnik/Scanpix

Venemaa välisministri sõnul ei saa riik rentida Ukrainalt midagi, mis on tema enda oma – pidades selle all silmas Krimmi poolsaart. 

«Iseendalt ei ole võimalik midagi rentida. Mul ei ole midagi enamat lisada,» vastas Sergei Lavrov täna ajakirjanike küsimusele, kas oleks võimalik lahendada suhted Ukrainaga selliselt, et Ukraina rendiks Krimmi Venemaale.

«On palju tegelasi, kes soovivad juhtida tähelepanu kõrvale (Ukraina presidendi) Petro Porošenko administratsiooni täielikult suutmatuselt täita oma Minskis võetud kohustusi ja meie Prantsuse ja Saksa ametivendade võimetuselt mingil viisil Porošenkot mõjutada ja sundida teda oma lubadusi täitma,» ütles Lavrov täna pressikonverentsil.

«Kõik see juhib tähelepanu kõrvale vajaduselt viia Minskis 2015. aasta veebruaris kokkulepitud meetmed ellu», märkis minister. «Muud võimalust ei ole,» lisas Lavrov.

Ajaleht New York Times kirjutas varem, et Ukraina raadasaadik Andri Artemenko edastas Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi administratsioonile enda koostatud Ukraina olukorra lahendamise kava, mis näeb Ukrainas rahvahääletuse korraldamise Krimmi 50-100 aastaks Venemaale rentimiseks ja Vene väe väljaviimise Ida-Ukrainast.

Ajalehe andmeil edastas Artemenko plaani ukrainlannaga abielus oleva USA presidendi ihuadvokaadi Michael Coheni kaudu Donald Trumpi nõunikule Michale Flynnile, kes paraku seejärel erru läks.

Artemenko sõnutsi toetavad tema plaani Vene presidendi nõunikud, kellega ta ühendust võttis.

Ukraina suursaadik Washingtonis Valeri Tšalõi vastas ajalehe küsimusele kirjalikult, et selline kava oleks Ukraina põhiseaduse jäme rikkumine.

«Selliseid mõtteid võivad edendada vaid avalikult või varjatult Venemaa huvisid toetavad isikud,» rõhutas diplomaat. Ta märkis, et Artemenkol ei ole Ukraina valitsuse volitusi arutada maailmas kellegagi mingeid rahuplaane.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles