Berliin ja Pariis kritiseerisid Moskvat Ida-Ukraina passiavantüüri pärast (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isehakanud Donetski rahvavabariigi pass.
Isehakanud Donetski rahvavabariigi pass. Foto: Sergei Konkov/Sergei Konkov/TASS/Scanpix

 Saksamaa ja Prantsusmaa mõistid täna hukka selle, et Moskva tunnustab Ida-Ukraina nn venemeelsete separatistide väljaantud passe.

Venemaa otsustas tunnustada isehakanud Luganski ja Donetski separatistide välja antud passe ning nendega saab ka Venemaale siseneda.

Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert nimetas käiku täna Ukraina ühtsuse õõnestamiseks, teatas Saksa uudisteagentuur DPA.

Seibert kutsus sõdivaid poole üles rakendama relvarahumeetmeid, mille üle arutasid Vene ja Ukraina välisministrid äsja lõppenud Müncheni julgeolekukonverentsil.

Prantsusmaa teatas, et taoliste dokumentide tunnustamisega rikub Venemaa vaherahulepet, milles kaks aastat tagasi leppisid kokku Venemaa president Vladimir Putin ja Ukraina riigipea Petro Porošenko. Tehingu sõlmimist aitasid toona vahendada Merkel ja Prantsuse president François Hollande.

Prantsusmaa kutsus Vene võime üles rakendama oma jõupingutusi ja mõju selleks separatistide juhtidele, et Minski kokkuleppeid saaks ilma viivituseta jõustada.

Vene president Vladimir Putin allkirjastas nädalavahetusel dekreedi, millega Venemaa Föderatsioon tunnistab Ukraina idaosas asuva Donbassi regiooni elanike isikuttõendavaid dokumente.

Dekreet tunnistab Venemaa territooriumil neid dokumente ja auto numbrimärke, mis on välja antud Ukraina kodanikele ja kodakondsuseta isikutele, kes elavad alaliselt Ukraina separatistlike alade, Donetski ja Luganski, territooriumil.

Pressiteenistuse sõnul on dekreedi eesmärk kaitsta inim- ja tsiviilõiguseid ning vabadusi, mis tuginevad rahvusvahelise humanitaarõiguse üldtunnustatud põhimõtetele ja reeglitele.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles