Stockholmi eeslinnas puhkesid rahutused (46)

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsis Stockholmis Rinkeby linnaosas toimusid eile õhtul kella 20.00 paiku kohaliku aja järgi vähemalt kaks meeleavaldust, mis muutusid vägivaldseks ja politseil tuli teha hoiatuslaske.

Rootis meedia ja politsei teatel loopisid meeleavaldajad politsenikke kividega, süütasid autosid ja murdsid sisse kauplustesse, viies kaasa mitmesugust kaupa.

Stockholmi politsei pressiesindaja Eva Nilssoni teatel muutusid noored mässuliseks kui politsei tabas Rinkeby metroojaamas tagaotsitud isiku, keda kahtlustatakse narkokuriteos.

Selle mehe kaaslased ründasid politseinikke, loopides neid kividega ning korrakaitsjad pidid ründjate tõrjumiseks tegema hoiatuslaske.

«Politsenikud ei saanud oma tööd teha, sest neid ähvardati vägivallaga. Sellises olukorras tuli teha hoiatuslaske,» lisas politsei esindaja.

Üks politseinikest sai kivirahes kergelt vigastada ja vajas esmaabi, kuid keegi raskelt ja eluohtlikult kannatada ei saanud.

Vaata allpool videot eile öösel toimunust. 

Ajalehe Dagens Nyheter heaks töötav fotograaf ütles, et sündmuspaigale kajastama saabudes ründas teda umbes 15 inimesest koosnev jõuk.  «Sain mitu käte-ja jalahoopi nii kehale kui pähe. Veetsin öö haiglas,» rääkis ta lehele. 

Stockholmi politsei andmetel osales vägivallatsemises kümneid inimesi, kes astusid politsei vastu vähemalt kahes paigas.

Politsei käivitas juhtumi uurimise.

Stockholmi Rinkeby linnaosas on tuntud kui Rootsi pealinna üks vägivaldsemaid piirkondi, kus tegutseb kuritegelikke gänge.

Rahutused on tabanud Rootsit viimaste aastate jooksul korduvalt. Möödunud aastal levisid protestid üle riigi, peamiselt migrantidega asustatud linnaosades. Rahutused algasid kivide loopimistega, kuid sündmused eskaleerusid 15. mail, kui noored Norrköpingu linnas ründasid politseid ja tuletõrjujaid ning panid põlema mitu nende masinat.

2013. aasta rahutuste käigus söestunud auto Rinkebys.  Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Scanpix
2013. aasta rahutuste käigus söestunud auto Rinkebys.  Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Scanpix Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Peaminister Stefan Löfwen teatas, et kivide loopimine ja sotsiaalne segregatsioon ei saa mitte kunagi Rootsit iseloomustavateks nähtusteks. Parempopulistlikud Rootsidemokraadid panid ette, et mässus osalistele tuleks määrata vähemalt nelja-aastane vangistus ning välismaiste kodanike puhul automaatne riigist välja saatmine.

Tuletõrjujad Rinkebys aastal 2013.  Foto: Fredrik Sandberg/AFP/Scanpix
Tuletõrjujad Rinkebys aastal 2013.  Foto: Fredrik Sandberg/AFP/Scanpix Foto: FREDRIK SANDBERG/AFP

Veel kolm aastat varem puhkes vägivald Stockholmis Husby eeslinnas. Väidetavalt sütitas rahutused politseivägivald. Suurem mäsu kestis kaks ööd, 19.-20. mai. 24. maiks oli olukord pealinnas rahunenud, ametlikult kuulutas politsei rahu taastatuks 28. mail.

Vaata galeriist fotosid eile puhkenud rahutustest. 

Kommentaarid (46)
Copy
Tagasi üles