Alijev tegi naisest asepresidendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastne asepresident Mehriban Alijeva presidendist abikaasa Ilham Alijeviga riigilipu taustal.
Vastne asepresident Mehriban Alijeva presidendist abikaasa Ilham Alijeviga riigilipu taustal. Foto: Philippe Wojazer / AFP / Scanpix

Aserbaidžaani president Ilham Aliyev määras oma abikaasa Mehriban Aliyeva esimeseks asepresidendiks. See on uus ametikoht, mille pidaja kätte läheb riigitüür automaatselt juhul, kui riigipea peaks surema või ei suuda enam valitseda.

52-aastane Aliyeva oli juba valitseva Uue Aserbaidžaani partei aseesimees. Lisaks juhib ta ka Heidar Aliyevi Fondi, mis on saanud nime tema kadunud äia järgi. Heidar Alijev valitses Aserbaidžaani aastatel 1993-2003, ta ka suri 2003. aasta detsembris, kaks kuud pärast ameti pojale edastamist.

55-aastast Aliyevit on inimõiguslased ja lääne valitsused süüdistanud opositsionääride, inimõiguslaste ja ajakirjanike tagakiusamises ning selles, et ta on oma võimu suurendanud valimiste ja referendumitega, mis rahvusvaheliste standardite järgi vabad ja võrdsed pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles