Türgi välisminister: Türgi kohalolek Küprosel on vajalik (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu. Foto: AP/Scanpix

Türgi sõjalise sekkumise õigus Küprosel on jätkuvalt vajalik, arvestades hiljutisi protsesse, mis on levitanud ebakindlust Küprose türklaste seas, sõnas Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu teisipäeval.

Minister viitas väidetavatele «rünnakutele» Küprose türklaste vastu.

Çavuşoğlu mainis ka seadust, mis ärgitab saare lõunaosas asuvaid põhikoole tähistama 1950. aastal toimunud mitteametlikku referendumit «Enosisest» ehk liidust Kreekaga ning ürituse käigus õppida, mida referendumiga teha üritati.

Referendum toimus enne, kui Küpros iseseisvus saare koloniaalvõimust Suurbritanniast. Pea 96 protsenti saare Küprose kreeka kogukonnast andis poolthääle liidule Küprose ja «emamaa» Kreeka vahel. Referendum leidis aset kirikutes ja kohvikutes üle saare, ütleb referendumi organiseerija Küprose Kreeka õigeusu kirik.

Türklaste liider Mustafa Akıncı ärgitab Küprose president Nikos Anastasiadest seadusest loobuma.

Küpros on jagatud kaheks 1974. aastast, kui Türgi väed okupeerisid saare põhjaosa vastuseks Ateenast toetatud riigipöördekatsele, mille eesmärgiks oli saare ühendamine Kreekaga. Praeguseni kestev läbirääkimisprotsess saare taasühendamiseks algas 2015. aasta mais.

Küprose taasühendamise mis tahes lepe peab endas sisaldama punkti, mis näeb ette umbes 30 000 Türgi sõduri lahkumist saarelt, ütles Anastasiades jaanuaris.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles varem, et Türgi sõdurite täielik lahkumine Küproselt on välistatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles