USA kosmoseturist põrutas Vene raketiga orbiidile

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endine astronaut Owen Garriott tõstmas klaasi pärast Sojuz TMA-13 starti Baikonõri kosmodroomil Kasahstanis.
USA endine astronaut Owen Garriott tõstmas klaasi pärast Sojuz TMA-13 starti Baikonõri kosmodroomil Kasahstanis. Foto: Reuters / Scanpix

Kasahstani stepis asuvalt Baikonõri kosmodroomilt startis täna orbiidile Vene kosmosemissioon, millel osaleb ka tuntud USA ärimagnaat, arvuti- ja videomängude looja Richard Garriott.

Sojuz TMA-13 tõusis õhku kohaliku aja järgi kella ühe ajal pärastlõunal (Eestis kell kümme hommikul), vahendas Reuters.

Rahvusvahelisse kosmosejaama ISS suunduva kapsli meeskonda kuuluvad seekord veel venelane Juri Lontšakov ja ameeriklane Michael Fincke, kes mõlemad on professionaalid ning jäävad orbiidile pikemaks ajaks.

Garriott maksis aga oma kosmoserännaku eest 35 miljonit dollarit ning naaseb ISSi vanade meeskonnaliikmetega Maale kümne päeva pärast. Tänast starti jälgis kohapeal ka uusima kosmoseturisti astronaudist isa Owen Garriott, kes osales NASA missioonidel Külma sõja ajal.

Sojuzi viimaseid missioone on saatnud tehnilised viperused maandumisel: tänavu aprillis langes kapsel mitmesaja kilomeetri kaugusele sihtmärgist ning ka mullu esimese malaisialase kosmosesse viinud ja sealt tagasi toonud kapsel tegi nn ballistilise maandumise.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles