Video:Marine Le Pen keeldus Liibanonis pearätikust, kohtumine suurmuftiga jäi ära (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS/Scanpix

Prantsuse paremäärmuslaste presidendikandidaat, Rahvusrinde juht Marine Le Pen keeldus Liibanoni visiidil pearätiku kandmisest ja selle tõttu ei saanud ta kohtuda sealse suurmuftiga, kuna mufti nõunike sõnul ei saa prantslanna palja peaga islamijuhi ette astuda.

Le Pen ja Liibanoni suurmufti Abdel-Latif Deriani pidid kohtuma eile Beirutis, kuid kultuurilised erinevused tühistasid selle, edastab Yle.

«Palun edastage minu tervitused suurmuftile, kuid ma ei ole moslem ega kata end kinni. Ma ei pea alluma neile reeglitele, mida ma ei saa omaks võtta,» teatas Le Pen.

Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: JOSEPH EID/AFP/Scanpix

Le Pen selgitas, et ta ei kandnud pearätikut ka siis, kui külastas 2015. aastal Egiptuses Al-Azharis sunniitide keskust.

Suurmufti kantselei teatel oli Le Peni nõunike informeeritud juba varem, et islami ja protokolli kohaselt peab prantslannast naispoliitik kandma pearätikut kui mufti ette astub. Le Peni keeldimine rätikust tuli neile üllatusena.

Nõunike teatel olid nad mufti kantseleile edastanud, et Le Pen ei kavatse rätikut kanda, sest ta ei ole moslem.

Marine Le Pen (keskel)
Marine Le Pen (keskel) Foto: JOSEPH EID/AFP/Scanpix

Islamistlike traditsioonide kohane riietumine, kaasa arvatud burkad ja burkiinid, on viimastel aastatel Prantsusmaal kuum teema.

«Marine keeldus Liibanonis rätikust, see on julge vabadussõnum Prantsusmaa naistele ja kogu maailmale,» teatas Le Peni partei asejuht Florian Philippots Twitteris.

Marine Le Pen (keskel)
Marine Le Pen (keskel) Foto: JOSEPH EID/AFP/Scanpix

Prantsusmaal ei tohi avalikes kohtades kanda burkat ega niqab’i, koolides keelati moslemitüdrukute rätikud 2004. aastal. Samuti ei tohi olla pea mosleminaiste moodi kaetud ka neil naistel, kes on Prantsusmaal riigiametnikud.

Le Pen soovib Prantsusmaal üleüldiselt keelata mosleminaiste rõivastuse kandmise, viidates samas oma riigi pikaajalisele demokraatiale ja võrdõiguslikkusele. Kriitikute sõnul on see samm moslemitest elanikkonda ahistav.

Le Pen loodab Liibanoni visiidiga oma mainet parandada ja koguda seal elavate prantslaste toetust.

Liibanonis kestis kodusõda 1975 – 1990 ja sel ajal põgenes palju liibanonlasi Prantsusmaale. Liibanoni alad olid kunagi Prantsuse asumaad.

Le Pen ei saanud Liibanonis kohtuda suurmuftiga, kuid tal olid kohtumised president Michel Aouni ja peaminister Saad al-Haririga.

Le Pen võttis Liibanonis sõna ka Süüria konflikti ja Islamiriigi teemal, sõnades et Süüria president Bashar al-Assad ei ole nii ohtlik kui seda on Islamiriigi džihadistid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles