Taanis läheb kohtu alla koraani põletanu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Koraaniga.
Mees Koraaniga. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix

Taanlasest mees, kes põletas koraani ja riputas sellest video sotsiaalmeediasse, peab astuma kohtu ette süüdistatuna jumalateotuses, teatas prokuratuur kolmapäeval.

Tegemist on riigis esimese omataolise juhtumiga üle 40 aasta.

«Prokuratuur arvab, et püharaamatute nagu piibli ja koraani põletamist ümbritsevad asjaolud võivad mõnedel juhtudel tähendada jumalateotuse koosseisu rikkumist,» teatas amet avalduses, milles kohtuprotsessi käivitumise kuupäeva välja ei toodud.

42-aastane mees põletas oma tagaaias koraani, võttis selle linti ning riputas video 2015. aastal Facebooki. Video riputati gruppi «Jah vabadusele, ei islamile» koos kirjeldusega: «Mõelge oma naabrile - see põledes haiseb.»

«Meie arvates tuleks see juhtum seda ümbritsevate asjaolude tõttu kohtu alla anda,» ütles prokurör Jan Reckendorff.

Taanis on pea 80 aasta jooksul seni toimunud vaid kolm jumalateotuse-alast kohtuprotsessi. Nüüd algav on neljas.

Esimene toimus 1938. aastal, kui neli inimest mõisteti süüdi antisemiitlike plakatite ülespanemises. 1946. aastal trahviti kahte inimest selle eest, et nad sooritasid maskiballil ristimise. 1971. aastal mõisteti süüdi kaks raadioametnikku, kes edastasid raadiolainetel laulu ühe naise seksuaalsusest ja tema keeldumisest jumala seatud moraalinormidest.

Seadus näeb ette, et jumala teotamises süüdi mõistetut saab kuni neljaks kuuks vangi panna, kuid sel korral kavatsevad prokurörid karistusena taotleda rahatrahvi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles