Vulkanoloog ja giid kukkusid aktiivse vulkaani kraatrisse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Masaya vulkaan
Masaya vulkaan Foto: Wikipedia.org

AFP teatel kukkusid Nicaraguas aktiivse Masaya vulkaani kraatrisse seda uurinud argentiinlasest vulkanoloog ja teda saatnud kohalik giid, kuna nende julgestusköis katkes.

Päästetöötajad päästsid kraatrist 60-aastase vulkanoloogi Rodolfo Alvarezi ja 25-aastase giidi Adriac Valladaresi, kellel täheldati kergeid vigastusi ja veepuudust.

Mehed töötasid vulkaani kraatri serval, kuid mingil põhjusel neid julgestanud köis andis järele ja katkes, mille tõttu nad kraatrisse kukkusid.

Päästetöötajad kasutasid nii köisi kui teisi abivahendeid, et hätta sattunuid päästa. Parameedikute teatel on vulkaanis kõrge temperatuur, kuid mehed otseselt kuuma laavaga kokku ei puutunud ja põletusvigastusi ei saanud. Küll aga oli neil kukkumisest tekkinud marratsusi ja kuumuse tõttu veepuudus.

Masaya vulkaan asub Nicaragua pealinnast Managuast 20 kilomeetri kaugusel lõunas. Selle kraatris on laavajärv, mis pakub huvi nii teadlastele kui turistidele.

Masaya vulkaan / wikipedia.org
Masaya vulkaan / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Masaya vulkaan, milles on palju vääveldioksiidi, on alates 1979. aastast looduskaitse all.  

Vulkanoloogid uurivad seda vulkaani, kuna tegemist on aktiivvulkaaniga, kus toimuvad mitmed vulkanoloogilised protsessid, mida on võimalik jäädvustada ja analüüsida, et saada vulkaani tegevusest parem ülevaade ja ohu korral õigel ajal lähialade elanikud evakueerida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles