Punane Rist: sellest hullemaks enam minna ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetöötaja Otsuchis.
Päästetöötaja Otsuchis. Foto: SCANPIX

Uudisteagentuur Reuters käis Punase Risti ekspertidega kohal Otsuchi linnas, mis veel nelja päeva eest oli surfarite seas populaarne Jaapani merelinn, kuid kus pärast tsunamit on alles vaid supermarket ja budistlik tempel – kõik muu on minema pühitud.

Nagu enamikku Jaapani kirderannikust, raputas Otsuchit reedel esmalt maavärin, misjärel tsunami linna halastamatult maatasa tegi. Võimud kardavad, et enam kui pooled linna 19 000 elanikust on rusude alla maetud.

«Otsuchi meenutab mulle Osakat ja Tokyot Teise maailmasõja järel,» ütles Reutersile Jaapani Punase Risti president Tadateru Konoe. «Kõik on hävitatud ja maatasa. See on täielik katastroof. Oma Punase Risti pika karjääri jooksul on see rängim, mida ma olen näinud.»

Päästeoperatsiooni raskendavad endiselt varemetes lõõmavad leegid, samas kui nullilähedane õhutemperatuur ja hävingu ulatus muudavad ellujäänute leidmise ebatõenäoliseks.

«Sellest tõepoolest enam hullemaks minna ei saa – ma pole kunagi nii halba vaatepilti näinud,» ütles Patrick Fuller Rahvusvahelisest Punasest Ristist. «Siin on lihtsalt kilomeetrite kaupa tühermaad ja väändunud metalli.»

Fulleri sõnul peab praegu esmane eesmärk olema ellujäänute abistamine: «See kõlab traagiliselt, sest tuhanded on surnud, kuid fookus peab olema ellujäänutel. See nõuab massiivset ressursside mobiliseerimist, sest [tsunamist] mõjutatud piirkond ulatub sadadesse kilomeetritesse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles