Trumpi ametiaeg: ei ühtki päeva ilma valeta (24)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Olivier Douliery/SIPA/Scanpix

Veidi rohkem kui kuu ametis olnud Ameerika Ühendriikide president Donald Trump on on oma sütitavate väljaütlemistega tänuväärseks allikaks statistikutele – viimased on pannud kokku ülevaate sellest, kui mitu korda on riigijuht jõudnud valetada.

Ettevõtmist juhatab ajalehe Washington Post faktikontrollija Glenn Kessler, kes teeb seda tööd veel vähemalt paar kuud – kuni president Trumpil saab ametis täis 100 päeva. Kessleri tulemused olid ühemõttelised: seni pole möödunud ühtki päeva, kui riigijuhi huultelt poleks pudenenud mõni vale.

Täpsemalt on ajakirjaniku analüüsi järgi president oma ametisoldud 34 päeva jooksul valetanud või esitanud eksitavaid väiteid vähemalt 133 korda. 

32 neist väidetest tegi president Twitteri kaudu, 31 jutu sees möödaminnes, 24 oma kõnedes ja 22 intervjuudes. Ülejäänud valed lasi Trump lendu Facebookis, pressiteadetes- ja konverentsides.

Kõige enam esitas president valesid siis, kui teemaks tuli immigratsioon (24 korral).

Uuring jõudis järeldusele: mõnel päeval on suutnud president Trump piirduda vaid ühe või kahe valega, kuid täielikult väärinfost vabu päevi pole olnud ühtegi.  

Uuri Washington Posti kodulehelt lähemalt, mille kõige kohta ja kui palju on Donald Trump jõudnud presidendina valetada. 

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles