Meedia: Hollandi alamkoda toetas Ukraina-ELi leppe ratifitseerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp
Ukraina lipp Foto: SCANPIX

Hollandi parlamendi alamkoda toetas neljapäeval Euroopa Liidu ja Ukraina assotsiatsioonileppe ratifitseerimist, mullu kevadel lükkasid hollandlased leppe referendumil tagasi, vahendas Ukraina meedia.

Assotsiatsioonileppe ratifitseerimist toetas 150-kohalises alamkojas 89 rahvasaadikut, vastu oli 55, vahendas Ukraina uudisteportaal Yevropeiskaja Pravda.

Hollandi alamkoda hääletas leppe üle viimasel istungipäeval. Reedel lõpetab alamkoja praegune koosseis enne 15. märtsi parlamendivalimisi töö.

Ukraina-ELi assotsiatsioonileppe ratifitseerimiseks peab seda toetama ka Hollandi parlamendi ülemkoda ehk senat.

Holland on praegu ainus ELi riik, kes ei ole Ukraina sõlmitud assotsiatsioonilepet ratifitseerinud.

Peaminister Mark Rutte ja välisminister Bert Koenders otsustasid referendumi järel lepingust lahtiütlemise asemel taotleda ELilt tagatisi, mis võtaksid arvesse lepingu vastaste muresid.

Hollandil õnnestus seejärel teiste liikmesriikidega peetud läbirääkimiste järel Ülemkogul heakskiit saada õiguslikult siduvale deklaratsioonile, mis lepingut ennast ei muuda.

Deklaratsioonis seisab, et Ukraina-ELi assotsiatsioonilepe ei kohusta ühendust andma Kiievile tulevikus ELi liikmesust, finantsabi ega sõjalist toetust.

Lepingu ratifitseerimist toetavad Rutte liberaalid (Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei - VVD), Tööpartei ning ELi meelsed opositsiooniparteid - liberaaldemokraatlik D66 ja Rohelised/Vasakpoolsed. Neljal erakonnal on alamkojas enamus.

Teised opositsiooniparteid on lepingu ratifitseerimise vastu.

6. aprilli referendumil hääletas Ukraina-ELi assotsiatsioonilepingu vastu 61 protsenti osalenutest, ehkki hääletamas käis vaid 32 protsenti valijatest. Kvoorum oli 30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles