Kadõrov: Stalin ei ole kangelane, tšetšeenide küüditamine on tragöödia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov.
Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov. Foto: AP/Scanpix

Jossif Stalinit ei tuleks võidu eest Suures Isamaasõjas ülistada, kirjutas Venemaa Tšetšeenia vabariigi juht Ramzan Kadõrov neljapäeval tšetšeenide küüditamise aastapäeval Instagramis.

"Oleme kindlalt veendunud, et sellised sündmused nagu 1944. aastal, ei tohiks kunagi korduda. Neile, kes püüavad täna Stalinit ülistada ning omistada talle ainuisikuliselt võitu Suures Isamaasõjas, tuleks meenutada kümneid miljoneid rindel ja kodurindel hukkunuid. Nemad, mitte Stalin, alistasid fašismi," kirjutas Kadõrov.

Ta meenutas tšetšeenide küüditamist Siberisse ja Kesk-Aasiasse 73 aastat tagasi. "1944. aasta 23. veebruaril laaditi tšetšeeni rahvas loomavagunitesse ja küüditati Siberisse ja Kesk-Aasia lõpututesse steppidesse. Üle poole neist suri külma, nälja, haiguste ja võimude omavoli tõttu." 

Kadõrovi sõnul saavutasid tšetšeenid 1939. aasta rahvaarvu alles 1959. aastal.

Nõukogude Liidu julgeolekuteenistus NKVD küüditas 1944. aastal Siberisse ja Kesk-Aasiasse üle 500 000 tšetšeeni ja ingušši, süüdistades neid kollaboratsionismis Natsi-Saksamaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles