Malaisia: Kim Jong-nami näost leiti närvigaasi VX

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni poolvend Kim Jong-nam.
Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni poolvend Kim Jong-nam. Foto: JIJI PRESS/AFP/Scanpix

Malaisias mõrvatud Põhja-Korea liidri poolvenna Kim Jong-nami näost leiti närvigaasi VX, teatas täna politsei.

Närvigaas tuvastati vatitupsudelt, millega rünnaku järel Kim Jong-nami nägu ja silmi puudutati, teatas politsei esialgseid analüüsitulemusi avalikustades.

Politsei sõnul on tuvastatud aine ametlik nimi O- etüül- S-( 2- diisopropüülaminoetüül) metüülfosfonotiolaat.

USA valitsuse nakkuskontrolli ja ennetuskeskuste (CDC) sõnul on maitsetu, lõhnatu ja ülimürgine VX võimsaim närvigaas, mis on eelkõige mõeldud sõjas keemiarelvana kasutamiseks.

"On võimalik, et igasugune nähtav VX-i kokkupuude nahaga, kui seda otsekohe maha ei pesta, lõpeb surmaga," teatas CDC oma veebilehel.

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni poolvend tapeti 13. veebruaril Kuala Lumpuri lennujaamas. Malaisia politsei teatel süüdistatakse mõrvas kahte naist, kes olid enne rünnakut katnud oma käed mürkkemikaaliga ja hõõrusid seda ohvrile näkku.

Lõuna-Korea väitel sooritasid rünnaku Pyongyangi heaks töötanud naisagendid. Politsei sõnul tabas Kim Jong-nami rünnaku järel haigushoog ja ta suri enne haiglasse jõudmist. Kohtueksperdid välistasid surma saabumise südamerabanduse tagajärjel.

Pyongyang on kritiseerinud Malaisia võimude poolt läbiviidud lahkamist ja nõudnud Kim Jong-nami surnukeha viivitamatut Põhja-Koreale loovutamist.

Kim Jong-nami tapmine on viinud Malaisia ja Põhja-Korea suhted diplomaatilisse kriisi.

Malaisia on mõrvaga seoses vahistanud ühe Vietnami ja ühe Indoneesia kodanikust naise ning põhjakorealasest mehe, ent tahavad küsitleda veel seitset inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles