USA eravanglad jäävad Trumpi all alles

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakätes Saguaro vangla Arizonas.
Erakätes Saguaro vangla Arizonas. Foto: MONICA ALMEIDA/NYT/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi valitsus tühistas eelmise administratsiooni otsuse lõpetada järk-järgult eravanglate kasutamine föderaalvangide jaoks.

Justiitsminister Jeff Sessions tühistas ametlikult eelmise presidendi Barack Obama valitsuse augustikuise määruse loobuda järk-järgult erafirmade poolt hallatavate vanglate kasutamisest. Sessionsi ministeerium teatas, et eraoperaatorid on vanglasüsteemi tulevaste vajaduste jaoks vajalikud.

Obama-aegne justiitsministeerium jõudis seisukohale, et eravanglad olid end tõestanud kui ohtlikumad, ebapiisavad ja mitte odavamad kui valitsuse hallatavad kinnipidamisasutused.

Sessionsi sõnul muudeti mulluse otsusega föderaalse vanglateameti pikaajalist poliitikat ning kahjustati ameti võimet täita föderaalse vanglasüsteemi tulevikuvajadusi.

Obama valitsuse samm puudutas väikest osa USA vanglasüsteemist: 13 erafirmade hallatud vanglat 22 000 inimesega, mis moodustavad 11 protsenti föderaalvanglate kinnipeetavate arvust.

Enamik kinnipeetavaid on immigratsiooniseadusi rikkunud mehhiklased. Trumpi valitsus on lubanud jõulisi samme kuritegevuse ja ebaseadusliku immigratsiooni vastu ja vihjanud, et vanglateametil võib lühikese aja jooksul minna vaja suuremat vastuvõtuvõimet.

Kolmeteist erakätes vanglat haldavad kolm kompaniid: CoreCivic (kuni viimase ajani Corrections Corporation of America), CEO Group ja Management and Training Corporation.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles