Sloveenia samasooliste paarid said õiguse abielluda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ljubljana geiparaadil osalejad.
Ljubljana geiparaadil osalejad. Foto: Jure Makovec/AFP/Scanpix

Sloveenias jõustus täna seadus, mis lubab samasoolistel paaridel abielluda, kuid välistab lapsendamise ja kunstliku viljastamise.

Seadus võeti vastu juba eelmisel aastal, kuid jõustus nüüd. Samasoolised paarid saavad muu hulgas õiguse ka kõigile sotsiaal- ja tervishoiutoetustele.

Sloveenlased lükkasid 2015. aasta referendumil tagasi ettepaneku võrdsustada geipaarid täielikult erisooliste paaridega. Selle mõjul muudeti ka seadust.

LGBT rühma Legebitra esindaja Simon Maljevać ütles, et seadus on samm õiges suunas.

Sloveenia on üks liberaalsemaid Ida-Euroopa riike, kuid suhtumist geidesse mõjutab riigis valdav katoliiklik usk. Euroopa Liidu liikmesriigis, kus elab ligikaudu kaks miljonit inimest, on samasoolised paarid saanud oma kooselu registreerida alates 2006. aastast, samuti on nad võinud adopteerida partnerite eelnevatest suhetest sündinud lapsi, aga mitte teiste lapsi.

Esimene abielu sõlmitakse juba homme, Sloveenia suuruselt teises linnas Mariboris, teatas uudisteportaal Žurnal24.

Euroopa riikidest on samasoolistel paaridel õigus abielluda lisaks Sloveeniale Rootsis, Taanis, Norras, Islandil, Suurbritannias, Iirimaal, Prantsusmaal, Hollandis, Belgias, Luksemburgis, Portugalis, Hispaanias ja alates 1. märtsist ka Soomes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles