Rootsi peaminister soovib piirata töömigrantide saabumist riiki (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven
Rootsi peaminister Stefan Löfven Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Rootsi peaminister Stefan Löfven ütles reedel, et ta soovib piirata töömigrantide saabumist riiki, et pakkuda rohkem töökohti kohalikule tööjõule, sealhulgas viimastel aastatel vastu võetud põgenikele.

«Ametikohad, mis vajavad vähe või üldse mitte haridust, täidetakse kõigepealt töötutega, kes juba on meie riigis,» ütles sotsiaaldemokraatide liider Stockholmis ajakirjanikele.

10 miljoni elanikuga Rootsi võttis 2014. ja 2015. aastal vastu 244.000 asüülitaotlejat, mis on ühe elaniku kohta kõrgeim näitaja Euroopas.

«Meil ei ole mõistlik omada töömigratsiooni, mis koosneb nõudepesijatest ja restoranitöötajatest, kui meil on võimekad inimesed, kes on saabunud siia põgenikena,» sõnas peaminister.

«Esimene asi, mida me teeme, on rõhutamine, et igaüks, kes suudab tööd teha ka teeb tööd,» ütles 59-aastane valitsusjuht, tutvustades sotsiaaldemokraatide programmi aprillis toimuvale parteikongressile, kus pannakse paika 2018. aasta valimiskampaania alused.

Löfven ütles, et Rootsis on 100 000 täitmata töökohta ja umbes 300 000 töötut.

Statistikaameti andmetel oli 2016. aastal umbes neli protsenti Rootsi 15-29-aastastest elanikest kas töötud või ei käinud koolis.

Rootsi andis 2016. aastal tööloa rohkem kui 12 000 inimesele väljaspoolt Euroopa Liitu.

Sotsiaaldemokraadid on vähemusvalitsuses koos rohelistega, kes on töömigratsiooni piiramise vastu. See tähendab, et töömigratsiooni piiramine ilmselt ei juhtu enne 2018. aasta septembris peetavaid üldvalimisi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles