Egiptuses põgenevad koptikristlased oma Siinai kodudest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koptid lahkuvad vägivalla kartuses kodudest.
Koptid lahkuvad vägivalla kartuses kodudest. Foto: EPA

Egiptuses põgenevad kümned koptikristlased islamistide vägivalla kartuses oma kodudest Siinai poolsaarel, edastas laupäeval Yle.

Viimaste päevade vägivallas on surma saanud kolm koptikirstlast ja viimastel kuudel tapetud veel mitu usuvähemuse esindajat.

Paljud põgenikud on kogunenud Siinai põhjaosas asuva El-Arishi linnakirikusse, kus loodavad kaitset leida.

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik avaldas äsja video, milles ähvardatakse Egiptuse kristlasi halastamatu vägivallaga. Filmilõigus kõneleb mees, kes korraldas Kairos verise rünnaku koptikristlaste püha Markuse katedraali. Jõulukuises veresaunas sai surma 29 inimest.

Koptikristlasi on üheksa miljonit ehk kümme protsenti Egiptuse rahvastikust.

Islamisissid lasid kuu keskpaiku Siinai poolsaare põhjaosas maha kooli teel olnud koptikristlasest õpetaja. Kaks mootorrattal meest hakkasid hommikul el-Arishi linnas kooli poole jalutanud 50-aastast Gamal Tawfiqi jälitama ning lasid talle kuuli pähe.

Mõned päevad varem lasid arvatavad islamistid el-Arishi linnas maha kohaliku loomaarsti ja jaanuaris kaupmehe. Kõik ohvrid olid koptid.

Äärmusrühmituse Islamiriik Siina haru Ansar Beit al-Maqdis on piirkonna aktiivseim sissirühmitus, mis on võtnud omaks ka suurema osa politseile ja relvajõududele tehtud rünnakutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles