ÜRO erisaadik visandas Süüria rahukõneluste kolm põhiteemat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO erisaadik Süürias Staffan de Mistura.

UN Special Envoy for Syria Staffan de Mistura gives a joint press statement with the German Foreign Minister before a meeting in Berlin, on July 22, 2016. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
ÜRO erisaadik Süürias Staffan de Mistura. UN Special Envoy for Syria Staffan de Mistura gives a joint press statement with the German Foreign Minister before a meeting in Berlin, on July 22, 2016. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Süüria rahuleppeni jõudmiseks tuleb pidada veel mitu läbirääkimistevooru, kuid need peaksid keskenduma Süüria valitsemisele, põhiseadusele ja valimistele, kirjutas ÜRO erisaadik Süürias Süüria vaenupooltele üle antud kirjas.

Dokumendis, mis edastati Süüria vaenupooltele ja mis jõudis pühapäeval AFPni, ütleb Staffan de Mistura, et käimasoleva läbirääkimistevooru lõpuks saab olema suurem jagatud arusaam sellest, kuidas tulevastes voorudes edasi liikuda.

Süüria valitsuse ja opositsiooni läbirääkijad on Genfis toimuvate ja ÜRO vahendatud rahuläbirääkimiste neljandal voorul, mis algas ametlikult 23. jaanuaril ja mis opositsiooni allika sõnul kestab ilmselt 5. märtsini. See on seni kavandatust paar päeva rohkem.

Kõnelusi varjutavad Süürias Homsis ja Damaskuses hiljuti ägenenud vaenutegevus. Riigis kehtib eelmise aasta lõpus jõustunud relvarahu, mille vahendasid Türgi ja Venemaa.

Erisaadik tõi dokumendis välja kolm lahendamist vajavate küsimuste n-ö korvi: valitsemine, põhiseadus ja valimised.

«Palusin teil olla valmis osalema jätkuvas ja kaasavas protsessis eelseisvatel nädalatel ja kuudel. Õnnestumiseks vajame ilmselgelt mitut läbirääkimistevooru,» kirjutas de Mistura dokumendi sissejuhatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles