May kavatseb peatada ELi kodanike õiguse Suurbritannias elada (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Theresa May kavatseb väidetavalt paari nädala jooksul peatada Euroopa Liidu kodanike õiguse alaliselt Suurbritannias elada, vahendab The Independent.

Daily Telegraphi andmetel plaanib peaminister May kuulutada välja seaduse, mille kohaselt pärast 15. märtsi Suurbritanniasse sisenenud Euroopa Liidu kodanikel ei ole õigust Ühendkuningriigis alaliselt elada.

Valitsusametniku sõnul on seadus vajalik selleks, et piirata massilist sisserännet, vastasel korral imbuks tema sõnul riiki pool Rumeeniat ja Bulgaariat.

Plaani kohaselt tagatakse umbes 3,6 miljonile praegu Suurbritannias elavale ELi kodanikule õigus riigis alaliselt elada. Vastutasuks sellele säilitavad oma õigused ka Euroopa Liidus elavad Suurbritannia kodanikud.

«Theresa saab aru, et kontrolli saavutamiseks tuleb võtta vastu karme otsuseid,» sõnas euroskeptiline konservatiivist parlamendisaadik Iain Duncan Smith.

Euroopa Liit on aga väitnud, et elamislubade piiramise tähtaeg peaks olema sama, mis Suurbritannia Euroliidust lahkumise kuupäev.

Pole selge, kas valitsuse plaan läheb vastuollu ELi vaba liikumist võimaldava määrusega.

«Meile on antud mõista, et Euroopa Komisjon võib meid sundida kaitsma kõiki, kes enne [EList] lahkumist saabuvad. Nii kaua oodates võib siia saabuda pool Rumeeniat ja Bulgaariat,» sõnas valitsusallikas Telegraphile.

Euroopa Liidus elab umbes 1,2 miljonit Suurbritannia kodanikku.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles