Kriminoloog: Rootsis ei ole kuritegevuse kriis, vaid poliitiline kriis (13)

Karl Oskar Villsaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malmö politsei näitas valikut 2016. aasta jooksul kurjategijatelt konfiskeeritud relvadest.
Malmö politsei näitas valikut 2016. aasta jooksul kurjategijatelt konfiskeeritud relvadest. Foto: Björn Lindgren/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Ülemöödunud laupäeval pidas Donald Trump Floridas toetusüritusel kõne, mis kätkes endas debatti turvalisusest, ning lisaks sündmustele Saksamaal ja Prantsusmaal osutas Trump ka intsidendile Rootsis. See osutus väljamõeldiseks. Kaks päeva hiljem toimus Rinkebys kokkupõrge politsei ja noortejõugu vahel, mis äratas elava debati Rootsi kuritegevuse üle.

Florida kõne järel vastasid Trumpi segadust tekitavatele väidetele teiste seas Rootsi välisministeerium, endine peaminister Carl Bildt ja mitmed teised. «Ootame huviga, et tutvustada USA administratsioonile Rootsi immigratsiooni- ja integratsioonipoliitikat,» seisis Rootsi Washingtoni saatkonna Twitteris. Rootsi välisministeerium avaldas isegi ingliskeelse veebilehe, et seletada migratsiooni ja kuritegevuse kohta levinud arusaamu.

Trump kinnitas hiljem Twitteri vahendusel, et tema väljaütlemised baseerusid uudistekanali Fox News intervjuul filmitegija Ami Horowitziga. Horowitz väitis vestluses Foxile, et Rootsi «lahtiste uste poliitika» põgenike ja immigratsiooni suhtes on suurendanud kuritegevuse levikut. Autorit ja tema dokumentaalfilmi on saatnud kriitikanooled, sest mitmed seal esitatud faktid on statistika järgi ümber lükatud.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles