Allikad: Trump tahab suurendada kaitsekulutusi 54 miljardi võrra (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump eelnõud allkirjastamas.
Donald Trump eelnõud allkirjastamas. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi eelarvekava suurendab kaitsekulutusi 54 miljardi dollari võrra ning kärbib vastavalt siseprogramme ja välisabi, teatasid allikad Valgest Majast esmaspäeval.

Eelarveplaane tutvustasid ajakirjanikele Valge Maja tundmatuks jääda soovinud eelarveametnikud. Hoolimata president Trumpi reedesest kriitikast anonüümsete meediaallikate aadressil keeldusid ametnikud ametlikult kinnitatud info taotlusest.

Trumpi kaitse-eelarve ja siseriikliku eelarveameti kulutuste tase selgub märtsis, kui eelarve osaliselt kongressile esitatakse. Ettepanekud maksude ja teiste programmide osas laekuvad kongressile hiljem.

President kavatseb avaldada mõned eelarveettepaneku üksikasjad teisipäeval kongressis.

Pentagoni eelarve umbes 10-protsendine suurenemine täidab Trumpi kampaanialubaduse tugevdada relvajõude. Üks tundmatuks jääda soovinud ametnik ütles, et väheneb välisabi ja kärbitakse enamiku siseriiklike ametite kulutusi.

Ettepanekus sätestatakse ka kaitsega mitteseotud kulutuste vähenemine 54 miljardi võrra, ütles üks allikatest.

Stockholmis baseeruva Rahvusvahelise Rahu-uuringute Instituudi (SIPRI) andmeil oli USA kaitse-eelarve 2015. aastal 596 miljardit dollarit, mis moodustas USA sisemajanduse koguproduktist (SKP) 3,3 protsenti ja maailma kaitsekulutustest 36 protsenti. 2006.-2015. aastani vähenes USA kaitse-eelarve 3,9 protsendi võrra.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles