Frontex: migrantide päästmine julgustab inimkaubitsejaid (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästelaev «Iuventa» Liibüa ranniku lähedal.
Päästelaev «Iuventa» Liibüa ranniku lähedal. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Scanpix

Euroopa piirivalveagentuuri Frontex juht Fabrice Leggeri kritiseeris eile heategevusorganisatsioone, mis tegelevad Euroopasse jõuda üritavate merehätta jäänud migrantide päästmisega Liibüa ranniku lähedalt.

Ligi 40 protsenti säärastest päästeoperatsioonidest jääb Leggeri hinnangul just taoliste ühenduste õlule. Ta ütles, et mereõiguse kohaselt lasub igaühel kohustus päästa hätta jäänud inimesi.

«Ent me peame lõpetama Liibüa kuritegelike võrgustike ja inimkaubitsejate äri toetamise sellega, et Euroopa alused korjavad migrante üles aina rannikule lähemal,» lisas ta. «See ajendab kurjategijaid kasutama varasemate aastatega võrreldes veelgi merekõlbmatumaid paate, mis on veelgi napima kütuse- ja toiduvaruga.»

Samuti lonkavat valitsusväliste organisatsioonide koostöö Frontexiga, mis muudab kaubitsejate tabamise keerulisemaks. Frontex kritiseeris sääraseid gruppe juba detsembris – öeldes, et need korjavad migrante üles, «justkui oleks tegu taksodega».

Rühmitis Piirideta Arstid nimetas süüdistusi tollal erakordselt tõsisteks ja kahjutekitavateks ning teatas, et humanitaarabi on kriisile reaktsiooniks, mitte põhjuseks.

Frontexi andmeil vähenes migrantide tulv mullu võrreldes aastaga 2015 pea kaks kolmandikku, peamiselt tänu Euroopa Liidu piirileppele Türgiga. Erand oli ainult Itaalia, kuhu saabunuid oli 20 protsenti rohkem.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles