Ameerika erukindralid seisavad vastu Trumpi kärpeplaanile (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erukindral David Petraeus.
Erukindral David Petraeus. Foto: ALEX WONG/AFP/Scanpix

Üle 120 Ameerika Ühendriikide eruadmirali ja -kindrali ärgitasid presidenti hoiduma diplomaatiale ja arenguabile tehtavate kulutuste kärpimisest.

Erukindral ja Luure Keskagentuuri (CIA) endine juht David Petraeus ning eruadmiral ja NATO Euroopa liitlasvägede endine ülemjuhataja James Stavridis olid ühed neist, kes kutsusid  Trumpi üles loobuma korduvatest ähvardustest kärpida kulutusi diplomaatiale ja arenguabile.

Välisministeeriumile eraldatavad summad on Ameerika turvalisena hoidmisel kriitilise tähtsusega, tsiteeris CNN erusõjaväelasi, kes kirjutasid vastavasisulise kirja kongressi liidritele, kahele valitsusametnikule ja Trumpi rahvuslikule julgeolekunõunikule.

Valge Maja ametnike sõnul tahab Trump tõsta sõjaväele tehtavaid kulutusi 54 miljardi dollari võrra. Allikate sõnul tahab ta summa leidmiseks kärpida keskkonnakaitseameti ja välisministeeriumi eelarvet.

«Välisministeerium, USAID, Millennium Challenge Corporation (MCC), Rahukorpus ja teised arenguabiametid on kriitilise tähtsusega konfliktide ennetamisele ning aitavad vältida vajadust asetada ohtu vormiriides mehi ja naisi,« kirjutasid kindralid.

USAID on riiklik amet, mis vastutab Ühendriikide tsiviilabi osutamise eest välisriikidele. Kongressi loodud MCC on USAID-ist ja välisministeeriumist sõltumatu ning osutab abi riikide jätkusuutlikuks arenguks ja vaesuse vähendamiseks.

Rahukorpuse eesmärgiks on anda välisriikidele tehnilisi teadmisi ning edendada kultuuridevahelist üksteisemõistmist. Üldiselt on selle programmid suunatud sotsiaal- ja majandusarengule.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles