Jaapanis kaasatakse hukkunute otsimisse «madu-robotid»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanis hakatakse hukkunuid otsima «madu-robotite» abil
Jaapanis hakatakse hukkunuid otsima «madu-robotite» abil Foto: SCANPIX

Jaapani katastroof andis Chiba tehnoloogiaülikooli ja Tohoku ülikooli teadlastele võimaluse katsetada nende poolt loodud otsingu- ja päästeroboteid.

Jaapani juhtivad robotispetsialistid on loonud mitmeid niinimetatud madu-roboteid, mida saab kasutada päästeoperatsioonides, kirjutab Discovery News.

Kaks päästemeeskonda, millest üks tegutseb Tokyo ja teine Sendai piirkonnas, võtavad robotid kasutusele.

Sendaist pärit teadlase Satoshi Takodoro sõnul on tegemist madu meenutava robotiga, mis on kaugjuhitav. Kaameraga robot on  nii väike, et mahub ka kitsastesse kohtadesse. «Madu-robot» on seitse meetrit pikk.

Koyanagis tegutsevad päästjad kasutavad aga pisut vanemat, tanki meenutavat robotit, mis kannab nime Qunice. See robot on võimeline üle sõitma üle prahihunnikute ning ronima treppidest üles.

Roboteid kasutati näiteks ka USA suurkatastroofide  11. septembri 2001. aasta terrorirünnakute ja 2005. aasta orkaan Katrina pääste- ja otsingutöödel.

Samuti võeti robotid appi 2010. aasta Haiti maavärina järgselt.

Kuna Jaapanis on erinevad katastroofifaktorid üheaegselt, siis on otstarbekas kasutada mitmeid erinevaid roboteid.

Mehitamata väikeseid lendavaid robot-helikoptereid saab kasutada õhuotsingutel. «Madu-robotid» aga pääsevad kokku varisenud majadesse ning suudavad minna läbi prahikihtide. Väikesed veealused robotid aga võimaldavad saada ülevaate sildade olukorrast. Sensoritega kaugjuhitavad robotid on kasulikud ellujäänute otsimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles