Allikad: Trumpi uues sissesõidukeelus pole Iraaki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19. veebruaril New Yorgis Trumpi sissesõidukeelu vastu meelt avaldanud inimesed.
19. veebruaril New Yorgis Trumpi sissesõidukeelu vastu meelt avaldanud inimesed. Foto: Andres Kudacki/AP/SCANPIX

USA president kavatseb kohtutes tekkinud raskuste tõttu avaldada lähipäevil uue sissesõidukeelu, milles erinevalt esimesest keelust pole enam Iraaki, ütlesid anonüümsust palunud USA ametnikud eile, tuginedes keelu visandile.

Trump allkirjastas 27. jaanuaril määruse, millega peatati kõigile põgenikele riikipääs vähemalt 120 päevaks, Süüria põgenikele määramata ajaks, ning Iraani, Iraagi, Liibüa, Somaalia, Sudaani, Süüria ja Jeemeni kodanikele USAsse reisimine 90 päevaks.

Määrus kaevati kohtutesse, mis peatasid selle rakendamise kas osaliselt või täielikult. Valitsus otsustas pärast apellatsioonikaebuse kaotamist, et ei kaeba otsuseid rohkem edasi, vaid koostab uue määruse.

Neli ametnikku ütlesid eile Associated Pressile, et Iraak võeti nimistust välja Pentagoni ja välisministeeriumi survel. Viimased ärgitasid Valget Maja Iraagi asjus meelt muutma, sest riik etendab olulist rolli võitluses äärmusrühmitusega ISIS.

Iraan, Liibüa, Somaalia, Sudaan, Süüria ja Jeemen seevastu kantakse ka järgmisesse määrusesse, ütlesid ametnikud. Keeld kehtib taas 90 päeva.

Uues määruses on ka teisi muudatusi. Ametnike sõnul peatatakse 12-leheküljelises dokumendis 120 päevaks riikipääs kõigile uutele põgenikele, kaasa arvatud Süüria kodanikele. Varasemalt kehtestati viimastele sissesõidukeeld määramata ajaks.

Määruses ei sisaldu erandit ühelegi usulisele vähemusele. Kriitikud süüdistasid valitsust vastavasisulise erandi sätestamises, et aidata kristlastel USAsse tulla, aga mitte moslemitel.

Kui Trump jaanuaris esimese määruse allkirjastas, siis järgnes sellele segadus, paanika ja meelehärm, sest mõned reisijad peeti USA lennujaamades kinni ning saadeti lähteriiki tagasi. Mõnedel keelati välisriikide lennujaamades astuda USAsse sõitvatele lennukitele.

Algselt keelustas USA sissesõidukeelu ka USAs tööluba ehk nn rohelist kaarti omavatele inimestele. Hiljem tehti Ühendriikides elamiseks tähtajalist elamisluba omavatele inimestele erand ja hiljem otsustati, et keeld neile üldse ei kehti.

Välisministeerium jõudis tühistada umbes 60 000 viisat enne, kui Washingtoni osariigi föderaalkohtunik tõkestas valitsusele keelu rakendamise. Apellatsioonikohus jättis otsuse jõusse.

Muudetud määruses kavatsetakse austada kõiki viisasid, rõhutasid ametnikud.

Muudatused tulevad pärast seda, kui sisejulgeolekuministeeriumi luureanalüütikud koostasid raporti, milles rõhutati, et puuduvad piisavad tõendid väitmaks, et kõnealuse seitsme moslemienamusega riigi kodanikud osutavad endast Ühendriikidele terroriohtu. Analüüsi visand jõudis APni möödunud nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles