Breivik kaotas kohtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik. Foto: Lise Aaserud / NTB scanpix/Scanpix

Norra apellatsioonikohus otsutas täna, et massimõrvar Anders Behring Breivikut ei kohelda vanglas ebainimlikult.

Norras maksimaalset 21-aastast vanglakaristust kandev Breivik pole rahul kohtlemisega vanglas. Alama astme kohus otsustas mullu aprillis, et Breiviku inimõigusi on alavääristava ja ebainimliku kohtlemisega vanglas rikutud.

Otsus põhjustas 77 inimest tapnud massimõrva ohvrite omastele suurt pahameelt. Kohtuotuse kaebasid edasi nii prokuratuur kui ka 37-aastase Breiviku kaitsjad, kes on lubanud vajadusel välja minna Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

Alama astme kohus viitas oma otsuses, et julgeolekumeetmete ja inimõiguste tasakaal vanglas on liigselt kallutatud julgeoleku poolele. Kohtunik tõi esile, et Breivikut on hoitud teistest kinnipeetavatest eraldi, n-ö vangi sees asuvas vanglas ning tal pole piisavalt sotsiaalseid tegevusi.

Lisaks seati küsimärgi alla mitmed potentsiaalselt alandavad alasti läbiotsimised, käeraudade süstemaatiline kasutamine ning öised äratamised, eriti kinnipidamise esimestel päevadel.

Samas ei pidanud kohus põhjendatuks Breiviku kaitsjate väidet, et nende kliendi suhtlust piiratakse.

Apellatsioonikohus muutis aga täna alama astme kohtu otsust. «Breivikut pole koheldud viisil, mida võib pidada piinamiseks, ebainimlikuks või alavääristavaks,» vahendas uudisteagentuur AFP kohtuotsust.

Breivik tappis 2011. aasta juulis pealinnas Oslos ja Utøya saarel 77 inimest, enda sõnul korraldas ta rünnakud moslemite invasiooni ärahoidmiseks. Breiviku tapatalgud olid Norra ohvriterohkeimad pärast Teist maailmasõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles