Brexit teravdas Põhja-Iiri valimisi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste sümbolvärvi ehk roheline krokodillikostüüm seljas, kandis see Sinn Feini liige valdavalt katoliiklastega asustatud Lääne-Belfastis plakatit, mis süüdistas Brexitiga Iirimaale piiri tekitamises Briti konservatiive ja unionistlikke poliitilisi jõude.
Vabariiklaste sümbolvärvi ehk roheline krokodillikostüüm seljas, kandis see Sinn Feini liige valdavalt katoliiklastega asustatud Lääne-Belfastis plakatit, mis süüdistas Brexitiga Iirimaale piiri tekitamises Briti konservatiive ja unionistlikke poliitilisi jõude. Foto: PAUL FAITH / AFP / Scanpix

Eesseisev Brexit on taas elavdanud paarkümmend aastat soikunud jutud Iiri saare ühendamisest, ilmnes eilsete Põhja-Iirimaa esinduskogu valimiste eel.

Kaks juhtivat jõudu neil valimistel on Demokraatlik Unionistide Partei (DUP) ja Sinn Féin. DUP on Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigis jätkamist pooldav, protestantlik, majanduses konservatiivne, sotsiaalküsimustes liberaalne ja Brexitit toetanud partei. Sinn Féin aga Iiri Vabariigiga liitumist pooldav, katoliiklik, majanduslikelt vaadetelt sotsialistlik ja ELi poolt.

Valijaskonna nimel nad omavahel eriti ei konkureeri, sest poliitiline identiteet selles piirkonnas on suuremal osal rahvast paigas juba mitme põlvkonna vältel. Küll aga peavad kaks mainitud parteid valimiste järel suutma lappida hiljuti lagunenud võimujagamissüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles