USA justiitsminister Sessions taandab end Trumpi kampaaniajuurdlustest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide president Donald Trump ja tema justiitsminister Jeff Sessions Valges Majas.
Ühendriikide president Donald Trump ja tema justiitsminister Jeff Sessions Valges Majas. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

Demokraatide surve alla sattunud USA justiitsminister Jeff Sessions ütles neljapäeval, et taandab end kõikidest juurdlustest, mis on seotud president Donald Trumpi 2016. aasta valimiskampaaniaga.

Kuid samas ei andnud varem päeval Trumpilt tugeva toetuse saanud Sessions järele survele ametist tagasi astuda seoses süüdistustega, et ta valetas kongressile oma kontaktide kohta Venemaa suursaadikuga enne valimisi.

Trump kinnitas täielikku usaldust Sessionsile USA lennukikandja pardal peetud pressikonverentsil ning ütles, et ta ei olnud teadlik Sessionsi väidetavatest kohtumistest Venemaa suursaadikuga Washingtonis Sergei Kisljakiga.

Küsimusele, kas tal on usku oma justiitsministrisse, vastas Trump: «Täielikult.»

Varem päeval vahendas uudistekanal CNN surveavaldusi demokraatide liidritelt.

«Kongressile oma sidemete kohta venelastega valetanud justiitsminister peab ameti maha panema,» ütles esindajatekoja demokraatide liider Nancy Pelosi.

Valitsuse tegevust jälgivasse komiteesse kuuluv Elijah Cummings nõudis samuti Sessionsi kohest tagasiastumist.

«Pole enam mingit kahtlust, et me vajame tõeliselt erapooletut komisjoni uurima asja (Venemaa-sidemeid),» ütles ta.

Sessionsi tagasiastumist nõudvate demokraatidega ühines ka senati vähemuse liider Chuck Schumer.

Sessionsi vestlused leidsid aset presidendikampaania ajal. Senati kuulamistel, kus temalt küsiti võimalike sidemete kohta Donald Trumpi kampaania ja Venemaa esindajate vahel, Sessions neist kohtumistest ei rääkinud.

Esimene vestlus Vene saadikuga toimus ministeeriumi andmeil senati relvateenistuse komitee liikmena, teine aga siis, kui rühm suursaadikuid oli konservatiivses mõttekojas Heritage Foundation kõnet kuulamas. Sellel kohtumisel osalesid ka teiste riikide suursaadikud.

Kontakide avalikustamine, mida esimesena tegi ajaleht Washington Post, võib hoogustada üleskutseid, et Sessions taandaks end FBI juurdlusest Venemaa sekkumise osas 2016. aasta presidendvalimistesse.

Valge Maja ei ole asja kommenteerinud.

Justiitsminister Sessions ise ütles, et ta pole kohtunud ühegi Venemaa ametiisikuga kampaaniaküsimuste arutamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles