ÜRO nimetas Mali rahuvalvemissiooni ülemaks Belgia kindrali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvemissiooni MINUSMA kuuluvate Rootsi sõdurite konvoi Timbuktus Nobeli laagri lähistel.
ÜRO rahuvalvemissiooni MINUSMA kuuluvate Rootsi sõdurite konvoi Timbuktus Nobeli laagri lähistel. Foto: TT / Scanpix

ÜRO teatas neljapäeval, et nimetas Mali rahuvalvemissiooni ehk oma kõige ohtlikuma missiooni ülemaks Belgia kindralmajori Jean-Paul Deconincki.     

Deconinck võtab vastutusrikka ameti üle Taani kindralmajorilt Michael Lollesgaardilt, kes juhtis missiooni kaks aastat.

Mali rahuvalveoperatsiooni MINUSMA, kuhu kuulub üle 13 000 sinikiivri, peetakse ÜRO ohtlikemaks missiooniks kogu maailmas. Alates MINUSMA missiooni algusest 2013. aastal, on rünnakutes saanud surma üle 100 rahuvalvaja.

Ka Lollesgaard on pääsenud napilt "kindlast surmast", kui ta viibis konvois, mis Timbuktu lähistel maamiinile otsa sõitis. Plahvatuses sai vigastada kolm Burkina Faso rahuvalvajat.

Aastal 2012 alustasid separatistlikud rühmitused Mali keskvalitsuse vastu mässu, mis lõppes Põhja-Mali langemisega islamiäärmuslaste kätte.

Mali võttis kontrolli riigi põhjaosa üle tagasi 2013. aasta jaanuaris, mil neil õnnestus islamistid piirkonnast välja tõrjuda. Siiski on mässulised seal jätkuvalt aktiivsed.

Lisaks MINUSMA-le tagab ses Kesk-Aafrika merepiirita riigis rahu ligi 3000 Prantsuse sõdurit.

Ainuüksi Põhja-Mali valdavalt kõrbega kaetud territoorium on suurem kui Prantsusmaa.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles