Pence kasutas kuberneri ametiajal erameilikontot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide asepresident Mike Pence.
Ühendriikide asepresident Mike Pence. Foto: ALEX WONG/AFP/Scanpix

USA asepresident Mike Pence kasutas Indiana kubernerina töötades nõunikega suhtlemiseks erameilikontot, kirjutas eile USA päevaleht Indianapolis Star.

Avalike arhivaalide päringule tuginedes kirjutas leht, et Pence suhtles oma nõunikega läbi erakonto, mida haldas ettevõte AOL. Jutuks tulid muu hulgas sisejulgeolek ja kuberneri residentsi turvalisus. Pence oli Indiana kuberner neli aastat.

Asepresidendi pressiesindaja Marc Lotteri sõnul oli Pence'il riiklik meilikonto ja isiklik meilikonto. Sama lahendust kasutasid ka varasemad Indiana kubernerid.

Lotteri sõnul palkas Pence pärast kuberneriaja lõppu Indianapolise advokaadibüroo Barnes & Thornburg, millele anti ülesanne vaadata üle kõik tema meilid, tagamaks, et riik arhiveeris kõik tema ametialase tegevusega seotud e-kirjad. Ülevaatamine veel kestab, lisas Lotter.

President Donald Trumpi valimiskampaania ajal kritiseeris Pence sagedasti Trumpi rivaali Hillary Clintoni otsust kasutada välisministrina erameiliserverit. Pence süüdistas Clintonit oma meilide hoidmises väljaspool võimude haaret ja aruandekohusest mööda hiilimises.

Lotteri sõnul on absurdne võrrelda Pence'i tegevust Clintoni omaga, sest viimane seadis erameiliserveri sisse välisministeeriumisse tööle asumise alguses ning erinevalt Clintonist ei käinud Pence'i kontodelt läbi salastatud andmeid.

Samas on ka kuberneri meilikontol olnud turvaprobleeme. Pence'i AOL-i kontolt läks möödunud kevadel välja e-kiri, milles väideti, et kuberner ja tema abikaasa olid Filipiinidel lõksus ja vajasid sealt lahkumiseks raha.

Seejärel tehti kubernerile AOL-is uus konto, millel olid lisaturvameetmed, lausus Lotter. Pärast seda, kui Pence vannutati asepresidendiks, lõpetas ta oma isikliku meilikonto kasutamise, lisas pressiesindaja.

Indiana seadus ei keela ametnikele erameilikonto kasutamist, kuid kõik vestlused tuleb alles hoida, et saaks kontrollida, kas need olid avaliku teabe seadusega kooskõlas. Lotteri sõnul arhiveeriti Pence'i AOL-i konto meilid automaatselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles