Fico: Slovakkia tahab kuuluda Brexiti-järgse EL-i tuumikusse (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia peaminister Robert Fico ja Briti Brexiti minister David Davis Bratislavas ühisel pressikonverentsil.
Slovakkia peaminister Robert Fico ja Briti Brexiti minister David Davis Bratislavas ühisel pressikonverentsil. Foto: AFP / Scanpix

Slovakkia
 

Slovakkia peaminister Robert Fico ütles reedel, et Bratislava tahab kuuluda Suurbritannia lahkumise järgse Euroopa Liidu tuumikusse.

"Slovakkia tahab ja peab olema Euroopa integratsiooni tuumikus," ütles Fico Bratislavas ajakirjanikele ühisel pressikonverentsil Suurbritannia Brexiti ministri David Davisega.

Slovakkia valitsusjuht lausus ka, et riik valiks kuulumise "suuremal kiirusel" lõimuvasse EL-i liikmesriikide rühma, kui ühendus peaks Suurbritannia lahkumise järel mitmekiiruselise bloki tee valima.

Neljapäeval lükkasid Visegrádi neliku (Ungari, Poola, Tšehhi, Slovakkia) valitsusjuhid tagasi "mitmekiiruselise" Euroopa Liidu idee ja nõudsid Brüsselilt kokkulepet Brexiti-järgses tulevikus enne Rooma tippkohtumist 25. märtsil.

Slovakkia on ainus eurotsooni kuuluv Visegrádi neliku rik.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker esitles kolmapäeval Euroopa tulevikku käsitlevat nn valget raamatut, milles pakutakse viis võimalikku stsenaariumi, milliseks võib kujuneda Euroopa Liit 2025. aastaks pärast Suurbritannia lahkumist ühendusest.

Esimene stsenaarium ehk "Samamoodi edasi" näeb ette, et 27-liikmeline EL keskendub oma reformikava elluviimisele, milles lähtutakse komisjoni 2014. aasta poliitiliste suuniste "Euroopa uus algus" ja 2016. aastal kõigi 27 liikmesriigi heakskiidu pälvinud Bratislava deklaratsiooni vaimus.

Teises stsenaariumis nimega "Üksnes ühtne turg" orienteerub EL-27 järk-järgult ümber ühtsele turule, kuna liikmesriigid ei suuda aina enamates poliitikavaldkondades leida üksmeelt.

Kolmas võimalus "Kes tahavad rohkem, teevad rohkem" näeb ette, et EL-27 jätkab nii nagu seni, kuid kui liikmesriigid seda soovivad, võivad nad teha tihedamat koostööd konkreetsetes valdkondades, nagu kaitseküsimused, sisejulgeolek või sotsiaalprobleemid. Selle nägemuse alusel võib tekkida mitu nn teotahtlikku koalitsiooni.

Neljanda stsenaariumi "Teeme vähem, aga paremini" alusel keskendub EL-27 paremate tulemuste saavutamisele valitud poliitikavaldkondades ja teeb vähem küsimustes, millel ei leita lisaväärtust olevat.

Viies võimalus ehk "Teeme palju rohkem koos" näeb ette, et liikmesriigid otsustavad kõiges võimu, vahendeid ja otsuste tegemist rohkem jagada.

Saksamaa ja Prantsusmaa teatasid seejärel, et toetavad mitmekiiruselise Euroopa stsenaariumi.

Visegrádi gruppi riikide ühisavalduses väljendati neljapäeval seevastu arvamust, et "igasugune suurendatud koostöö peaks olema võimalik igale liikmesriigile ja peaks rangelt hoiduma võimalikust ühisturu, Schengeni viisavaba režiimi ning Euroopa Liidu enda kahjustamisest".

Fico kritiseeris neljapäeval teravalt märtsis toimuva tippkohtumise ettevalmistusi.

"Selle asemel, et olla visioon Euroopa tulevikust, võib Rooma tippkohtumisest saada kohtumine, kus üritatakse pähe määrida üksikute riikide individuaalseid huve ning hetkel pole sellest kellelegi kasu, see saab ainult kahju teha," lausus Slovakkia peaminister.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles