Suurbritannia võib keelduda EL-i eelarvesse panustamast (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: Neil Hall/Reuters/Scanpix

Briti parlamendi ülemkoja analüüsi kohaselt ei ole Suurbritannia kohustatud panustama Euroopa Liidu eelarvesse, kui ei jõuta kahepoolsele kokkuleppele Brexiti tingimuste osas, vahendab The Independent.

Parlamendi raport väidab ka, et Suurbritannia «lahutusarve» asjaolud on äärmiselt spekulatiivsed ja pea iga element on avatud erinevale tõlgendusele.

Euroopa Komisjoni Brexiti ülemläbirääkija Michael Barnier` sõnul on selle maksumus umbes 60 miljardit eurot.

Briti parlamendi ülemkoja hinnangul ei saa aga Suurbritanniat sundida EL-i eelarvesse panustama, kui lahkumiskõnelused ei jõua kindla lepinguni.

Theresa May on hoiatanud Euroopa osapooli, et Suurbritannia võib vajadusel EL-ist lahkumise välja osta, kui rahuldavat kokkulepet ei saavutata. Sellisel juhul ei ole parlamendi sõnul Suurbritannial kohustust eelarvesse edaspidi panustada.

«Kuigi ma olen kindel, et sarnane stsenaarium ei sünni ja me jõuame rahuldavale kokkuleppele, olen ma ka kindel, et halb kokkulepe on Suurbritanniale halvem kui kokkuleppest loobumine,» sõnas May kõnes.

Briti parlamendi raporti kohaselt ei ole Suurbritannial kohustust EL-i eelarvesse maksta, kui ühist kokkulepet ei saavutata. See aga tähendab, et ülejäänud riigid peavad lappima eelarveaugu, mis Suurbritannia lahkumisega tekib, ning sarnane stsenaarium võib kahjustada väljavaateid jõuda edasiste kokkulepeteni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles